Lúpež storočia: Čechom ukradli bicyklové komponenty za 250 miliónov korún!

Bike Fun International patrí k najväčším výrobcom bicyklov a aj elektrobicyklov, ročne ich vyrobí približne 150 000. Po krádeži sa na niektoré ich modely bude čakať aj vyše roka. Do jej portfólia patria značky Rock Machine, Superior a Frappé.

07.02.2022 18:00
bikefun Foto:
S tak veľkou krádežou komponentov sa ešte nestretla ani samotná spoločnosť Shimano.
debata (14)

Špičkovo pripravená krádež ako z hollywoodskeho akčného filmu sa odohrala v Nemecku, kam profesionálny gang sledoval kamión, smerujúci do kopřivnického závodu spoločnosti Bike Fun International. Informovala o nej agentúra ČTK.

Počas povinnej pauzy na jednom z odpočívadiel zlodeji vpustili do kabíny šoféra uspávací plyn a následne kamión vylúpili. Potom ho vystriekali hasiacimi prístrojmi, aby znemožnili identifikáciu prípadných stôp. S takto veľkou „bicyklovou“ krádežou sa experti v Česku nestretli a rovnako sa vyjadrila aj spoločnosť Shimano.

O tom, že krádež bola do detailov pripravovaná svedčí aj fakt, že zlodeji odcudzili tie najdrahšie bicyklové komponenty, ktoré do Čiech putovali zo spoločnosti Shimano. Ich hodnota je štvrť miliardy českých korún, čo je v prepočte vyše 10 miliónov eur. V kamióne zostalo len 9 krabíc s lacnejšími súčiastkami.

elektrobicykel Čítajte viac Elektrobicykel nie je lacný, nevyberajte unáhlene

Náklad bol našťastie poistený, no spoločnosť vyvážajúca bicykle do viac než 30 krajín sa obáva straty reputácie. Pre Bike Fun to totiž znamená, že výroba niektorých modelov sa oneskorí aj o viac ako rok. Súčiastky, ktoré ukradli, totiž znemožnia načas dokončiť minimálne 10-tisíc bicyklov.

Vzhľadom na rozsah krádeže a skutočnosť, že aj bez nej sa výrobcovia bicyklov kvôli zlyhávaniu dodávateľsko-odberateľských reťazcov beztak už druhý rok potýkajú s nedostatkom rôznych súčiastok (na niektoré žiadané modely známych značiek sa v súčasnosti čaká aj dva roky), sa ukradnuté diely nepodarí včas nahradiť ani novými dodávkami zo Shimana a ani od alternatívnych dodávateľov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykle #elektrobicykle #Bike Fun #výroba bicyklov #krádež bicyklov #Rock Machine
Články podľa značiek