Ferrari Purosangue: SUV z Maranella zamieri na linky už tento rok!

Nemysliteľné sa stane realitou. Ferrari vstúpi do ringu SUV. A nebude to trvať dlho.

08.02.2022 18:00
debata
Dizajn Purosangue je dobre stráženým... Foto: Ferrari
Ferrari - skica SUV Dizajn Purosangue je dobre stráženým tajomstvom. Zatiaľ existuje len jediná skica. Pod kapotou by mal mať tento maranellský mastodont dvanásť hybridných valcov.

Ferrari je extrémne úspešnou automobilkou, doslova fabrikou na peniaze. Tie sa mu hrnú zo všetkého, čoho sa len dotkne. Aj preto dlho otáľalo s myšlienkou na výrobu SUV. Bývalý šéf automobilky Luca di Montezemolo nechcel o takomto projekte dokonca ani len počuť. SUV považoval za votrelca v rozpore s čisto športovou tradíciou značky. Lenže úspech konkurencie, najmä Lamborghini s Urusom, Roll-Royce s Cullinanom, Astonu Martinu s SUV DBX či Bentleya s Bentaygou, nakoniec pohľad na športovo-úžitkové SUV z Maranella zmenil. Už viac ako dva roky vieme, že takýto model Ferrari vyvíja a že sa bude volať Purosangue, teda „plnokrvník“.

Ferrari Daytona SP3 - 2022 Čítajte viac Ferrari Daytona SP3: Táto ‘spomienka‘ má 840 koní!

Veľa informácií o ňom zatiaľ niet. To napriek tomu, že je doslova za rohom. Tvrdí to aspoň web Motor1, ktorý priniesol správu, že výroba Purosangue odštartuje ešte tento rok. K prvým zákazníkom ale revolučná novinka dorazí až v tom budúcom. Testy predprodukčných prototypov sú v plnom prúde, lenže dobre zamaskované, takže dizajn je zatiaľ dobre stráženým tajomstvom. Techniku dokonca Ferrari testovalo s karosériou Maserati Levante. Podľa neoficiálnych informácií by mal mať Purosangue pod kapotou hybridný 12-valec. To by mohlo zaručiť víťazstvo nad najväčšími rivalmi.

Ferrari BR20 - 2021 Čítajte viac Ferrari BR20: Zákazkový 12-valec spomína na 50. roky. Ale bez nostalgie

Maximálna rýchlosť by teda mala prekonať Aston Martin DBX707, ktorý zvládne 310 km/h a v zrýchlení z 0 na 100 km/h by mal Purosangue podliezť 3,2 sekundy. Zaujímavé je, že toto SUV neostane samo. Na ceste sú vraj ďalšie dva crossovery. Zataiľ majú kódové označenie F224 a F225. A ešte väčším prekvapením je fakt, že má ísť o čisté elektromobily, ktoré v pláne Ferrari doteraz nefigurovali. Hovorilo sa maximálne o hybridoch. Sprísňujúce sa emisné limity a blížiace zákazy predaja áut so spaľovacími motormi však nedovolia ignorovať ani tento trend. Ponáhľať sa však s nimi Ferrari nebude. Premiéra je plánovaná až na roky 2024 a 2026, teda nie skôr, než to bude nevyhnutné.

Ferrari 296 GTB - 2021 Čítajte viac Ferrari 296 GTB: Novodobé ‘Dino‘ je tu. Má batérie aj nezvyčajný motor V6

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #SUV #ferrari Purosangue
Články podľa značiek