IEA: Vlani lámali elektrické autá rekordy. Predalo sa ich 6,6 milióna

Najsilnejším svetovým trhom bola v absolútnych číslach Čína, v Európe to bolo Nemecko. Z hľadiska trhového podielu je dominantnou krajinou Nórsko, kde dosahuje 72 percent.

14.02.2022 16:00
Toyota - 15 nových elektromobilov Foto:
Predaj elektromobilov globálne výrazne rastie. (Il. foto)
debata (24)

V roku 2012 sa celosvetovo predalo približne 130 000 elektro­mobilov. V súčasnosti sa rovnaké množstvo predá v priebehu jediného týždňa, tvrdí nová správa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA).

Čísla, ktoré uvádzame nižšie zahŕňajú „čisté“ elektromobily rovnako ako plugin-hybridy a osobné aj ľahké úžitkové vozidlá. V správe sa uvádza, že predaj elektrických vozidiel bol za posledné tri roky „obzvlášť pôsobivý“, aj keď globálna pandémia zmenšila trh s konvenčnými spaľovacími automobilmi a výrobcovia začali zápasiť s prekážkami v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch.

V roku 2019 sa globálne predalo 2,2 milióna elektrických áut, čo predstavuje 2,5 percenta celosvetového predaja áut. V roku 2020 sa celkový trh s autami zmenšil, ale predaj elektromobilov vzrástol na 3 milióny a predstavoval 4,1 percenta z celkového predaja áut. V roku 2021 sa predaj elektrických vozidiel viac ako zdvojnásobil na 6,6 milióna, čo predstavuje takmer 9 percent celosvetového automobilového trhu a viac ako strojnásobený podiel na trhu v porovnaní so situáciou pred dvomi rokmi.

Nórsko - elektrické autá Čítajte viac Nórske zázraky: V januári dosiahli elektromobily 84 % registrácií!

„Odhadujeme, že v súčasnosti jazdí na cestách po celom svete približne 16 miliónov elektrických áut, ktoré spotrebujú približne 30 terawatthodín elektriny ročne, čo je ekvivalent všetkej elektriny vyrobenej v Írsku.

Hlavným trhom bola minulý rok Čína, kde sa predaj takmer strojnásobil na 3,4 milióna kusov. Inými slovami, v roku 2021 sa len v Číne predalo viac elektrických vozidiel, ako sa v roku 2020 predalo na celom svete. V Európe vzrástol predaj elektrických vozidiel v roku 2021 takmer o 70 % na 2,3 milióna, pričom približne polovicu z tohto počtu tvoria plug-in hybridy. Mesačné predaje v roku 2021 boli najvyššie v poslednom štvrťroku, pričom kulminovali v decembri, keď predaj elektrifikovaných áut po prvý raz prekonal dieselové vozidlá.

Mercedes-Benz  300 de - plug-in hybrid diesel Čítajte viac EÚ pôjde po krku plug-in hybridom. Môže ich to zabiť

V absolútnych číslach je najsilnejším elektrickým trhom Nemecko, celkovo predstavovali elektrifikované autá 17 percent celkového európskeho predaja áut v roku 2021, no medzi jednotlivými trhmi boli výrazné rozdiely. Na vrchole svetového rebríčka sa z hľadiska trhového podielu umiestnilo Nórsko so 72-percentným podielom elektroáut, za ním nasledovali Švédsko a Holandsko so 45, respektíve 30 percentami.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #IEA #elektromobilita #predaj elektromobilov
Články podľa značiek