Teslu žalujú za ‘systematický‘ rasizmus. V továrni sa objavili aj logá Ku-klux-klanu

Teslu žaluje štátna agentúra a v žalobe po vlastnom vyšetrovaní píše o rasových útokoch a spomínajú sa aj hákové kríže a logá Ku-klux-klanu.

11.02.2022 16:00
tesla fremont Foto: ,
Továreň Tesly vo Fremonte nečelí podozreniu z rasizmu po prvýkrát.
debata

Keď sa objaví žaloba jedného človeka voči veľkej spoločnosti, môže byť oprávnená, no častokrát je aj špekulatívna a dopátrať sa pravdy býva komplikované. V prípade najnovšej žaloby voči Tesle, ktorá sa týka kalifornského závodu vo Freemonte, je však situácia iná.

Žalobu na Teslu podáva totiž štát prostredníctvom Úradu pre spravodlivé zamestnávanie a bývanie (DFEH). Jeho riaditeľ Kevin Kish uviedol, že úrad podal žalobu na vrchný súd okresu Alameda po „prijatí stoviek sťažností od pracovníkov“ spomínanej fabriky.

Elon Musk Čítajte viac Renomovaná banka žaluje Teslu. Elon Musk sa jej vysmial

A nielen to, Kish potvrdil, že jeho úrad pri vlastnom vyšetrovaní našiel „dôkazy, že továreň Tesly vo Fremonte je rasovo segregované pracovisko, kde sú černosi vystavení rasovému osočovaniu a diskriminovaní pri prideľovaní pracovných úloh, odmeňovaní a povyšovaní, čo vytvára nepriateľské pracovné prostredie.“

V podanej žalobe sa, okrem iného, tvrdí, že černošskí pracovníci boli verbálne rasovo napádaní aj v prítomnosti vedúcich a manažérov fabriky, ktorí proti tomu nijako nezakročili. V podniku sa vraj v šatniach, oddychových miestnostiach a na toaletách objavili aj graffiti s „hákovým krížom, vlajkou Konfederácie a lebkou“ a nápisy „KKK“. V niektorých prípadoch boli dokonca hanlivé rasistické slogany vyleptané priamo do strojov.

„Bežne sa stávalo, že čierni a/alebo afroamerickí robotníci boli provokovaní rasovými nadávkami a následne vznikali verbálne aj fyzické konfrontácie, ktoré im boli dávané za vinu a následne boli sankcionovaní za zastrašovanie a agresívne správanie,“ tvrdí sa ďalej v žalobe.

Tesla - Autopilot Čítajte viac Americkým úradom dochádza trpezlivosť. Tesla kašle na ‘zvolávačky‘

Ide evidentne o dlhšie trvajúci problém, vo Fremonte sa s ním prvýkrát potýkali už v roku 2017. Navyše súd v Kalifornii minulý rok nariadil Tesle zaplatiť 137 miliónov dolárov ako odškodné bývalému černošskému zamestnancovi, ktorý obvinil firmu z ignorovania sťažností na rasovo motivované útoky práve v uvedenej továrni.

Tesla sa po zverejnení žaloby oficiálne nevyjadrila, no v blogu uviedla, že prípad považuje za „scestný“ a „bude žiadať súd, aby prípad pozastavil a podnikol ďalšie kroky, aby zabezpečil, že fakty a dôkazy budú prednesené oboma stranami."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Tesla #Elon Musk #Freemont
Články podľa značiek