Toyote Land Cruiser nestačí. Vyvíja mesačný Lunar Cruiser!

Lunar Cruiser bude akýsi "vesmírny karavan", v ktorom budú kozmonauti nielen pracovať, ale aj tráviť voľný čas a tiež aj spať. Hotový by mal byť do konca tejto dekády.

01.03.2022 18:00
debata
Toyota Lunar Cruiser je určený pre prieskum... Foto: Toyota
Toyota Lunar Cruiser Toyota Lunar Cruiser je určený pre prieskum Mesiaca, výhľadovo aj Marsu.

Toyota v spolupráci s japonskou agentúrou pre prieskum vesmíru (JAXA) vyvíja Lunar Cruiser – obývateľný vesmírny rover, ktorý bude vyslaný na Mesiac. Predstavitelia Toyoty aktuálne uviedli, že práce už pokročili natoľko, že Lunar Cruiser bude kompletne hotový do konca tejto dekády a mal by pomôcť ľuďom žiť na Mesiaci do roku 2040 a neskôr aj existovať aj na Marse.

Pretlakovaný Toyota Lunar Cruiser svojím názvom odkazuje na legendárny model Toyoty – Land Cruiser. Lunar Cruiser má mať veľkosť dodávky, pričom vo vnútri je miesto pre dvoch, v prípade potreby až pre štyroch pasažierov. Vo vozidle majú byť kozmonauti schopní ostať aj bez špeciálnych oblekov. Jeho konštrukcia s prechodovým modulom má navyše posádke umožniť ľahké nastupovanie a vystupovanie s plnou výbavou. Lunar Cruiser dostane pohon na palivové články – dokáže s nimi prejsť až 10-tisíc km a bude ho možné ovládať na diaľku.

Zaujímavosťou je, že vozidlo bude vybavené robotickým ramenom, ktoré vyvíja spoločnosť Gitai Japan. To dokáže vykonávať rôzne úlohy, vrátane kontroly a údržby samotného roveru, pričom na koniec ramena možno pripevniť rôzne nástroje a rozšírenia, napríklad na naberanie vzoriek, ich uvoľňovanie, zdvíhanie, premiestňovanie a čistenie.

Lunar Cruiser bude využívať solárnu energiu a... Foto: Toyota
Toyota Lunar Cruiser Lunar Cruiser bude využívať solárnu energiu a palivové články.

Generálny riaditeľ Gitai Sho Nakanose pre AP, že keďže astronauti čelia mnohým nebezpečenstvám pri práci vo vesmíre, tieto robotické technológie by pomohli eliminovať niektoré z týchto rizík. „Poslať naše autá na Mesiac je výzvou. Toyoty jazdia takmer všade, chceli by sme naše autá dostať niekam, kde sme nikdy neboli,“ povedal pre AP inžinier Toyoty Shinichiro Noda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Mirai #auto na vodík #Lunar Cruiser #mesačný rover
Články podľa značiek