Anketa Ženské auto roka má šesť víťazov. Nič lacné nečakajte!

Ak si myslíte, že ženy túžia po malých, praktických a úsporných autách, ste na veľkom omyle. Anketu Womens Car of the Year 2022 obsadili silné SUV, tie elektrické nevynímajúc.

17.02.2022 16:00
debata
Výsledky celosvetovej ankety o najlepšie ženské... Foto: SHUTTERSTOCK
žena, auto, šoférka Výsledky celosvetovej ankety o najlepšie ženské autá roka naznačujú, že nežnejšie polovičky sa neboja veľkých a silných áut. A ani elektrifikácie.

Na výsledky ankiet Svetové auto roka (WCOTY) a Európske auto roka (COTY) si ešte počkáme. Zato tu máme výsledky súťaže Ženské svetové auto roka (WWCOTY). A sú naozaj zaujímavé. Porotu tvorí 65 novinárok z celého sveta – od Európy cez Indiu, Nový Zéland, Afriku, Severnú a Južnú Ameriku, Izrael až po Japonsko. Zaujímavé je, že na rozdiel od renomovanejších ankiet nemá celkového víťaza. Volí sa totiž v šiestich kategóriách. Takže tu máme hneď šesť ocenených modelov. Výsledky sú prekvapením .

WCOTY - 2019 Čítajte viac WCOTY 2022: Novinári vybrali 10 najlepších áut sveta. Elektrické sú v menšine

Ak si totiž myslíte, že ženy túžia po malých, praktických a úsporných autách, akýchsi nákupných taškách s kolesami, budete šokovaní. Aj v kategóriách, kde by mali potenciálny úspech „skromnejšie“ modely, nedostali šancu. To, čo spája všetkých víťazov, je väčšinou kategória SUV, vysoký výkon, luxus a elektrifikácia. Posúďte sami. V kategórii mestského auta roka odporúčajú ženy Peugeot 308. Áno, nie je to SUV, ale zas ani žiaden drobček. Navyše ponúka dve elektrifikované verzie.

V triede rodinných SUV si zas zlato odnáša Kia Sportage, opäť elektrifikovaný model. Tu sa však spojitosť s praktickými, ako-tak dostupnými autami nadobro končí a začína kráľovstvo luxusu a dobrodružstiev. Za najlepšie veľké auto považujú totiž ženy výkonný elektrický Mustang Mach-E, za najlepšie SUV hriešne drahé BMW iX, za najlepšie športové auto „snové“ 4-dverové elektrické kupé Audi e-tron GT a za najlepšie auto s pohonom 4 × 4 – a to by ste iste neuhádli – pravoverný off-road Jeep Wrangler 4×e – teda jeho plug-in hybridnú verziu.

COTY Čítajte viac COTY 2022: Poznáme 7 finalistov na auto roka. Enyaq vyradil ID.4!

Ako teda vidieť, ženy sa veľkých a silných áut rozhodne neboja. Naopak, chcú byť videné a obdivované. No zároveň dávajú najavo, že osud planéty im ľahostajný nie je. Medzi šiestimi ocenenými modelmi totiž nenájdeme ani jeden bez elektrifikácie, pričom tri z nich sú čisté elektromobily a tri ponúkajú plug-in hybridnú technológiu. Vlani to nebolo príliš inak. Ceny si odniesli napríklad Land Rover Defender, ako mestské auto roka (!) alebo Lexus LC 500 Cabrio v triede športové auto roka. Na autách teda ženy šetriť nemienili a ani nemienia.

Výsledky ankety Womens World Car of the Year 2022

Kategória Víťaz
Mestské auto Peugeot 308
Peugeot 308 SW Foto: Peugeot
Peugeot 308 SW - 2021 Peugeot 308 SW
Rodinné auto Kia Sportage
Kia Sportage Foto: Kia
Kia Sportage - 2021 Kia Sportage
Veľké auto Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E - 2021 Ford Mustang Mach-E
Veľké SUV BMW iX
BMW iX Foto: BMW
BMW iX xDrive50 - 2021 BMW iX
Športové auto Audi e-tron GT
Audi e-tron GT Foto: Audi
Audi e-tron GT quattro - 2021 Audi e-tron GT
4 × 4 Jeep Wrangler 4×e
Jeep Wrangler 4xe Foto: Jeep
Jeep Wrangler Rubicon 4xe - 2021 Jeep Wrangler 4xe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #ženy #ženské auto roka #WWCOTY
Články podľa značiek