Katastrofa trvá: januárové predaje áut v Európe klesli na historické minimum

Január tohto roku bol podľa združenia ACEA z hľadiska registrácií nových áut v EÚ najhorším januárom v histórii. V EÚ sa zaregistrovalo len 682 596 nových áut.

18.02.2022 16:00
predaj áut, nové autá, Foto:
Predaj áut v EÚ je aj naďalej zúfalý. V januári tu máme ďalší negatívny rekord.
debata (6)

V januári 2022 registrácie osobných áut v Európskej únii (EÚ) naďalej klesali. Hlavným dôvodom negatívneho trendu je pretrvávajúci nedostatok polovodičov, ktorý stále negatívne ovplyvňuje predaj áut v celom regióne. Podľa analytikov bude táto situácia pretrvávať zrejme celý tento rok, aj keď výhľadovo by sa mohla začať v jeho druhej polovici stabilizovať.

O tom, že predaje áut v Európskej únii sú katastrofálne, sme písali aj presne pred rokom. V januári 2021 bol totiž stanovený nový rekord v celkovom najnižšom januárovom objeme predajov nových áut. Mysleli sme si, že horšie to už byť nemôže. Ale máme tu výsledky za január roku 2022 a názor meníme.

zväčšiť Registrácie nových áut v januári 2022 dosiahli... Foto: ACEA
ACEA Registrácie nových áut v januári 2022 dosiahli nový negatívny rekord.

Predaje sú totiž v medziročnom porovnaní výrazne horšie, než v januári uplynulého roku. Vyplýva to z údajov, uverejnených Európskym združením výrobcov automobilov (ACEA). Celkovo sa tento rok registrácie nových áut znížili o ďalších šesť percent a dosiahli 682 596 kusov. To predstavuje nové historické minimum v predaji áut v EÚ za prvý mesiac v roku.

Niektoré trhy v strednej Európe prekvapujúco v januári medziročne rástli, dôvodom sú však ich extrémne prepady v januári roku 2021, zavinené odstávkami výroby a lockdownami. Podľa výsledkov, zverejnených združením ACEA dokonca najviac v Európe rástol automobilový trh na Slovensku, keď si medziročne polepšil o vyše 70 percent.

Toyota-RAV4 Plug-in Hybrid-2021-1600-6e Čítajte viac Najpredávanejšie SUV sveta za rok 2021: Tesla je v prvej desiatke!

Je to tým, že január 2021 bol na Slovensku naozaj katastrofálny. Registrácie nových osobných automobilov v ňom klesli medziročne o viac ako polovicu, predalo sa len 3 325 vozidiel (b januári 2019 to bolo 6 733). Druhou krajinou, kde trh v januári 2022 vzrástol medziročne najviac, bolo Rumunsko (+55,5 percenta), no napríklad v Poľsku došlo k výraznému poklesu o 10,2 percenta.

Na druhej strane v západnej Európe takmer všetky krajiny vykázali negatívne výsledky. Keď sa pozrieme na štyri hlavné automobilové trhy, dvojciferne klesol trh v Taliansku (-19,7 percenta) a vo Francúzsku (-18,6 percenta), zatiaľ čo iba Nemecko vykázalo solídny rast (+8,5 percenta) a Španielsko mierny (+1,0 percenta).

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ACEA #predaj áut #registrácie áut #nedostatok polovodičov #predaj áut v Európe
Články podľa značiek