V Maďarsku obmedzujú predaj benzínu! Stovkám malých čerpačiek hrozí krach

Asi stovka čerpacích staníc po celom Maďarsku už obmedzila množstvo paliva, ktoré predávajú. Očakáva sa, že niektoré menšie skrachujú. Na vine sú regulované ceny paliva.

18.02.2022 12:00
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
Zastropované ceny palív začínajú Maďarom spôsobovať vážne problémy.
debata (14)

Maďari v snahe uľahčiť obyvateľom komplikovanú ekonomickú situáciu súvisiacu najmä s rastom cien energií zaviedli regulované ceny benzínu a nafty. Horná hranica ceny benzínu a nafty je tam od 15. novembra 2021 stanovená na 480 forintov (1,33 eura) za liter. Pôvodne bola platnosť tohto vládneho nariadenia určená na tri mesiace. Vláda ho však predĺžila až do polovice mája. Ceny sú však regulované len pre čerpacie stanice, nie pre veľkododávateľov.

Môže sa tak stať – a už sa aj deje, že čerpačky musia nakupovať palivo za ceny, pri ktorých sú výrazne stratové. Aby sa neobmedzila dostupnosť palív, nesmeli ale doteraz zastaviť jeho predaj pod hrozbou straty licencie. Situáciu s lacným regulovaným benzínom využívali preto aj obyvatelia z prihraničných oblastí z krajín, kde sú ceny palív podstatne vyššie, hlavne zo Slovenska a z Rakúska.

SUV - tankovanie Čítajte viac Pozor na tankovanie v zahraničí! Za veľa paliva v bandaskách hrozí mastná pokuta!

A taktiež regionálni nákladní dopravcovia. Aktuálne je totiž obstarávacia cena motorovej nafty pre veľkoodberateľov výrazne vyššia ako maloobchodná cena 480 forintov za liter, takže začali na maďarské čerpacie stanice jazdiť aj väčší spotrebitelia. Z tohto dôvodu je pochopiteľné, že mnohé spoločnosti sa rozhodli pre kvantitatívne obmedzenie množstva natankovaného paliva.

V pravidlách, stanovených maďarskou vládou, sa totiž nič nehovorí o množstevných limitoch. O tých rozhodujú čerpacie stanice samy. Spravodajský portál Népszava informoval, že mnohé menšie čerpačky už zavádzajú množstevné limity pri tankovaní a to dokonca na úrovni 5 až 10 litrov. Jedna z nich dokonca nielenže nastavila maximálny limit na 10 litrov na auto, ale zároveň aj denný, ktorý bol 60 litrov. To znamená, že na nej ráno natankovalo šesť motoristov, následne predaj paliva zastavila.

Odkedy maďarská vláda zaviedla cenový strop pre pohonné hmoty, boli vraj v Maďarsku zatiaľ zatvorené len tri čerpacie stanice. Ak však maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL, ktorá zásobuje väčšinu miestnych čerpacích staníc, aplikuje globálne zvýšenie cien ropy z posledných dvoch týždňov na svoje veľkoobchodné ceny, za ktoré predáva palivo čerpacím staniciam, mohlo viesť k bankrotu stoviek čerpacích staníc, zvyčajne malých, ale kľúčových pre zásobovanie regiónov. Informuje o tom portál Hungarytoday.hu.

mol Čítajte viac Tvrdý krok Maďarov. Kto bude „špekulovať“ s cenami palív, môže prísť o pumpu

Zdraženie veľkoobchodných cien je pritom na spadnutie, pretože podľa analytikov z portálu holtankoljak.hu, monitorujúceho ceny palív v Maďarsku, sa počas 15-ročnej existencie ich portálu ešte nikdy nestalo, aby rafinéria MOL tak dlho nepremietla veľkoobchodné ceny ropy a zmeny v kurze forintu do svojich vlastných cien.

Niektorí odborníci považujú celú situáciu za neudržateľnú a protiústavnú, podľa nich môže v pomerne krátkom čase viesť k celoplošnému zastaveniu prác v poľnohospodár­stve. Zodpovedné ministerstvo inovácií a technológií (ITM) zatiaľ na sťažnosti a obavy malých čerpacích staníc nereagovalo.

Maďarská vláda však už ráta s tým, že viaceré čerpacie stanice dočasne pozastavia svoju činnosť, na stránke Národného úradu pre dane a clá (NAV) sa totiž už objavil návod ako podať žiadosť o dočasné prerušenie predaja pohonných látok.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #MOL #pohonné hmoty #čerpacie stanice #ceny palív #zdražovanie palív #ceny palív v Maďarsku
Články podľa značiek