Pri požiari Felicity Ace zhorelo vyše tisíc Porsche. Zavinil ho elektromobil?

Požiar lode Felicity Ace sa hasí ťažko, lebo horia aj lítiové batérie elektromobilov. Dokonca je možné, že požiar vznikol samovznietením batérie elektrického auta.

22.02.2022 16:00
Felicity Ace Foto:
Loď Felicity Ace prevážala autá za vyše 400 miliónov dolárov. Zrejme sú všetky úplne zničené.
debata

Pred pár dňami sme písali o požiari lode Felicity Ace, prepravujúcej vyše 4 000 áut koncernu Volkswagen, z ktorých mnohé boli luxusné. Nechýbali medzi nimi ani modely značiek Bentley, Lamborghini, Audi a Porsche. Aktuálne je loď stabilizovaná, v pondelok k nej priplávali dva veľké hasiace remorkéry, ktoré ju postupne ochladzujú. K znečisteniu vody ropou aj napriek veľkému požiaru našťastie nedošlo. Väčšina áut je však neopraviteľne zničených. Jednou z predbežných verzií je, že požiar spôsobilo samovznietenie batérie v niektorom z prepravovaných elektromobilov.

"Vzhľadom na to, že loď naďalej horí, na palube nie je žiadna posádka a potvrdilo sa podozrenie z požiaru lítia, teraz odhadujeme, že takmer všetky vozidlá sú neopraviteľne poškodené a nebude možné ich na americkom trhu predať. Upozorňujeme, že sú poškodené požiarom, dymom, sladkou a slanou vodou… a potvrdil sa aj požiar lítiových batérií,“ konštatuje sa v správe spoločnosti Anderson Economic Group.

Felicity Ace Čítajte viac Na požiarom zničenej lodi bez posádky sú stovky áut Porsche, Bentley a Audi

Volkswagen zatiaľ nie je príliš ochotný odpovedať na otázky, aspoň po oficiálnej línii. Prvé informácie však už presakujú, či už od analytických spoločností, dotknutých importérov alebo z interných zdrojov spoločnosti. Väčšina z nich sa sústreďuje na to, akú škodu vlastne nemecký koncern utrpel a aké autá zhoreli.

Pokiaľ id eo konkrétne modely, potvrdilo sa, že na lodi prevážali aj Lamborghini a spresnili sa údaje, týkajúce sa značky Porsche. Tých vraj bolo na palube vyše 1 100 a keďže smerovali do Spojených štátov, mnohé vraj boli vysoko individualizované a špeciálne upravené podľa požiadaviek budúcich majiteľov. Tým však ostali iba oči pre plač a koncernu Volkswagen škoda, ktoré je len pri autách značky Porsche odhadovaná na desiatky miliónov.

„Výška straty len pri vozidlách Porsche, pri ktorých rátame s počtom približne 1 100 vozidiel vrátane mnohých individuálne upravených špičkových modelov, zrejme presiahnu 140 miliónov dolárov. Ďalších vyše 150 miliónov dolárov bude zrejme stáť záchrana vozidiel,“ cituje server Automotive News správu spoločnosti Anderson Economic Group, ktorá straty odhaduje na 334,6 milióna dolárov. Celková hodnota tovaru, prepravovaného loďou Felicity Ace bola podľa odhadu expertov takmer 440 miliónov dolárov, z toho vyše 400-miliónov pripadá na autá.

Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
+2Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...

Citovaná správa tiež vyvolala otázky týkajúce sa rizík prepravy elektromobilov, ktoré sú v prípade požiaru len veľmi ťažko uhasiteľné. „Felicity Ace, vyrobená v roku 2005, nepochybne mala hasiace zariadenie v nákladnom priestore. Správy z miesta však naznačujú, že (toxický, pozn. redakcie) dym z horiacich vozidiel prinútil posádku prerušiť hasenie a urýchlene opustiť loď…“ píše sa v správe.

„Zatiaľ nevieme, či batérie EV spôsobili požiar, alebo či sa vznietili spolu so zvyškom lode. V každom prípadoch táto hrozná udalosť dokazuje potrebu nových investícií do bezpečnostného vybavenia lodí, aby zvládli v budúcnosti bez problémov prepravu elektrických vozidiel vo veľkom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Porsche #Felicity Ace #požiar lode #zničené autá
Články podľa značiek