Ferrari Purosangue: Maranellské SUV je odhalené. Urus to bude mať ťažké

Prvé SUV od Ferrari má premiéru naplánovanú tento rok. Pozrieť si ho však môžeme už dnes. Na sociálne siete unikli totiž snímky prototypu priamo z Maranella. Potvrdzujú to, čo mnohí očakávali. Až také SUV to nebude. Samotné Ferrari hovorí o FUV, teda o Ferrari Utility Vehicle.

24.02.2022 18:00
debata
Ferrari Purosangue nebude klasickým SUV, ale... Foto: Instagram/wilcoblok
Ferrari Purosangue - uniknuté snímky Ferrari Purosangue nebude klasickým SUV, ale čímsi, čo by mohlo pripomínať zvýšené a praktickejšie GTC4 Lusso.

V Maranelle z toho asi nebudú nadšení, ale na sociálnych sieťach sa začali šíriť snímky najočakávanejšej tohtoročnej novinky – nového Ferrari Purosangue. Tento „plnokrvník“ bude zároveň prvým modelom značky v segmente SUV. Jeho príchod je logický. Pred popularitou športovo-úžitkových áut už kapitulovali Lamborghini, Porsche, Bentley či Aston Martin. A svoje želiezko do ohňa chystá aj Lotus. Jednoducho, novinka, i keď v rozpore s históriou značky, má obrovský obchodný potenciál. A to nemohli vo Ferrari prehliadať donekonečna, i keď to nie je tak dávno, čo v Maranelle podobné úvahy odmietali.

Ferrari - výroba Čítajte viac Pracovať vo Ferrari nie je zlé. Zamestnancom dalo odmeny 12 000 eur!

Bývalý šéf automobilky Luca di Montezemolo nechcel o takomto projekte dokonca ani len počuť. A v istom zmysle mal pravdu. Ferrari je skutočný poklad a zaslúži úctu k tradícii. A navyše, Ferrari je doslova „fabrikou na peniaze“. Aj bez SUV predalo vlani viac áut ako konkurenčné Lamborghini spolu s Urusom. Možno aj preto bude novinka trochu iná ako jej priami konkurenti. Nepôjde o SUV v pravom zmysle slova. Potvrdzujú to práve uniknuté snímky. Samotné Ferrari hovorí o takzvanom FUV, teda o Ferrari Utility Vehicle, o čomsi, čo bude praktickejším Ferrari, na ktoré si už automobilka brúsila zuby dlhšie.

Ako vidieť, chýbať nebude ani plastová ochrana... Foto: Instagram/wilcoblok
Ferrari Purosangue - uniknuté snímky Ako vidieť, chýbať nebude ani plastová ochrana podvozka.

Purosangue si tak môžeme predstaviť ako zvýšené GTC4 Lusso. Predná časť sa odvoláva na dizajn SF90 Stradale a tá zadná s dvoma pármi výfukov zas evokuje 296 GTB. Teda novšie maranelleské modely. Samozrejme, nechýba ani decentná plastová ochrana zvýšeného podvozka. V takejto podobe by Purosangue nemusel uraziť ani tých najortodoxnejších vyznávačov maranellskej značky. Kým dizajn už nie je tajomstvom, technika áno. Skloňuje sa viacero možností. Vylúčený nie je hybrid z Ferrari 296 GTB, ktorého srdcom je preplňovaný motor 2,9 V6.

Ferrari Daytona SP3 - 2022 Čítajte viac Ferrari Daytona SP3: Táto ‘spomienka‘ má 840 koní!

Ale k slovu sa môže dostať aj dvakrát preplňovaný 8-valec z SF90 Stradale, či dokonca atmosférický 12-valec 6,5 V112 z Ferrari 812 Superfast. Ten by asi Purosangue a DNA Ferrari slušal najviac. Do príchodu normy Euro 7 je ešte nejaký ten čas, takže Purosangue by si mohol dovoliť takúto rozlúčku s čisto fosílnou érou. A bola by naozaj veľkolepá. Čakať na viac informácií už nebudeme dlho. Premiéra je, ako sme spomínali, naplánovaná na tento rok. A možno Ferrari radšej Purosangue odhalí skôr, aby zabránilo ďalším únikom, ktoré túto novinku skôr poškodzujú, než aby jej prospievali. Jej predaj odštartuje v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #ferrari Purosangue
Články podľa značiek