Tesla: Gigafactory v Berlíne je ohrozená. Dôvodom je voda

V tomto čase mali z berlínskej továrne Tesly už dávno schádzať nové elektromobily. Nestalo sa a nie je jasné, kedy to bude. Na nemeckú Gigafactory teraz mieri právna námietka ohľadom vody. A môže byť fatálna.

23.02.2022 16:00
debata (1)
Gigafactory v Berlíne by už dávno mohla vyrábať... Foto: TASR/AP, Tesla
Tesla Gigafactory Gigafactory v Berlíne by už dávno mohla vyrábať nové autá a batérie. Má však problém s vodou.

Elon Musk, šéf Tesly, očividne podcenil silu európskych regulátorov. V tejto časti sveta sa pravdepodobne podniká ťažšie ako v USA či v Číne. Zvlášť v Nemecku, kde Tesla vybudovala svoj prvý európsky závod neďaleko Berlína. V tomto čase mala byť nová Gigafactory už v prevádzke a chrliť tisíce modelov Tesla Y a tiež batérií. Stále sa tak nestalo, hoci závod postavili v závratne krátkom čase. Musk si vedel omotať okolo prsta nielen nemeckých politikov, a to prísľubom zamestnanosti v regióne Brandenburska, ktorý má málo priemyslu, ale aj časť obyvateľov, keď napríklad v októbri usporiadal na stavenisku čosi ako malý Octoberfest. A tiež rád tweetoval v nemčine.

Nie všetci však mali Muskov optimizmus. Najmä ochranári, ktorí poukázali už vlani na to, že závod môže ohroziť zdroje vody v tomto regióne. Musk vtedy vybuchol do smiechu, námietku označil za nezmysel a ľahkovážne poukázal na vodu, ktorá je „všade“ okolo Berlína. Teraz mu ale do smiechu určite nie je. O šesť mesiacov neskôr je totiž práve voda jedným z hlavných dôvodov, prečo podnik nevyrába. Na súd práve mieri právna námietka a potvrdenie miestnych úradov, že miestne zdroje vody nebudú postačovať, keď Tesla rozbehne svoj závod.

Diess - Musk Čítajte viac Titáni autopriemyslu sa trasú pred Teslou. Nechcú skončiť ako Nokia!

Ak oponenti uspejú, môže to znamenať výrazné spomalenie alebo dokonca aj zastavenie projektu, do ktorého Tesla investovala päť miliárd eur a ktorom Musk tvrdí, že bude vyrábať 500 000 áut ročne. Ekologické združenia Nabu a Grune Liga už vlani zažalovali brandenburský úrad životného prostredia s tým, že pri schvaľovaní 30-ročného povolenia na čerpanie podzemnej vody pre továreň Tesly nezohľadnil vplyv klimatických zmien. Pravdou totiž je, že spodná voda v tejto oblasti už tri desaťročia klesá a že suchá v posledných rokoch mali za následok požiare a neúrodu.

USA Tesla Musk prepúšťanie oznámenie Čítajte viac Kontroverzný šéf Tesly je osobnosťou roka, riadiť automobilku ho vraj nebaví

„Tesla problém s vodou určite zvýši,“ povedala Irina Engelhardt, z oddelenie hydrogeológie na Technickej univerzite v Berlíne s tým, že po spustení závodu nebude dostatok vody pre každého. Podľa Axela Bronsterta, profesora hydrológie na Univerzite v Postupime, by továreň Tesly zhruba zdvojnásobila množstvo vody spotrebovanej v oblasti Gruenheide. Povedal, že je „naivné“ myslieť si, že zásoby postačia pre továreň aj obyvateľov, a situáciu ohľadne vody v Brandenbursku označil za „vážnu“. Naopak, úrady tvrdia, že problém je zvládnuteľný a že hľadajú nové zdroje. Sám minister hospodárstva Joerg Steinbach povedal, že pre prvú fázu spustenia výroby sú zásoby vody dostatočné.

Hoci Tesla Tvrdí, že robí všetko preto, aby spotrebu vody minimalizovala a že na jedno vyrobené vozidlo jej potrebuje menej než väčšina relevantných konkurentov, v skutočnosti jej bude potrebovať obrovské množstvo. Ročne plánuje spotrebovať 1,4 milióny kubických metrov, čo by stačilo pre mesto so 40 000 obyvateľmi. Uvidíme, ako to dopadne. Súdne pojednávanie je naplánované na 4. marca. Ak sa situácia vyvinie v neprospech Tesly, ohrozí to jej plány na globálny rast. Tesla potrebuje nutne svoju európsku základňu, aby mohla zásobovať rýchlo rastúci trh s elektromobilmi, ktorý môže byť za pár rokov potenciálne väčší ako ten v USA.

Každý odklad spustenia výroby dáva výhodu konkurentom v podobe Mercedesu-Benzu, Stellantisu či Volkswagenu, ktorí napredujú v ponuke nových elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #voda #ochranári #ekológia #Berlín #Tesla #Gigafactory
Články podľa značiek