Dokáže Tatra v armáde nahradiť legendárnu V3S?

Podľa Komplexného hodnotenia obrany SR je 78 percent zabezpečovacej a prepravnej logistickej techniky po dobe životnosti.

23.02.2022 14:00
debata (10)
Stredné nákladné vozidlo Tatra Tactic na... Foto: Tatra Trucks
Tatra Tactic Stredné nákladné vozidlo Tatra Tactic na podvozku 6x6 plánuje vyrábať Tatra Defence Slovakia.

Podľa Komplexného hodnotenie obrany SR za rok 2020 je nielen 78 percent zabezpečovacej a prepravnej logistickej techniky po dobe životnosti, ale zároveň slovenskej armáde chýbajú aj nosiče a nakladače kontajnerov, mobilné dielenské prostriedky, technika na prepravu pitnej vody, ako aj špeciálna kolesová technika.

Je to šanca, ako by sa mohla Tatra vrátiť na na slovenský trh podobne, ako sa jej to podarilo v Česku, v konečnom dôsledku – má na Slovensku už svoju pobočku Tatra Defense Slovakia. U našich západných susedov „tatrovky“ tvoria kostru prepravných kapacít Armády Českej republiky. A keďže pre ich armádu, využívajúcu veľmi podobné technické a technologické štandardy sú vyvíjané aj tie typy áut, ktoré slovensku chýbajú, mohlo by to byť aj ekonomicky zaujímavejšie, než upravovať na základe slovenských požiadaviek vozidlá iných výrobcov.

Spoločnosť Tatra Trucks dodá českej armáde... Foto: Tatra Trucks
Tatra Force Spoločnosť Tatra Trucks dodá českej armáde podvozky Tatra Force pre vojenské cisterny.

Napríklad len relatívne nedávno si česká armáda objednala 18 vozidiel pre palivové cisterny na podvozku Tatra Force 8×8, ktoré spoločne vyrobia Tatra Trucks a VOP CZ a k tomu 31 ťažkých terénnych automobilov Tatra určených pre prepravu kontajnerov a manipuláciu s nimi.

To sú typy vozidiel, ktoré chýbajú aj slovenskej armáde, pre ktorú ministerstvo obrany plánuje nakúpiť 1500 nákladných vozidiel rôznych druhov. Tie by sa navyše čiastočne mohli vyrábať priamo na Slovensku, čo je z ekonomického hľadiska tiež zaujímavé.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #armáda SR #Tatra Defence Slovakia #vozidlá pre armádu #Tatra Force 8x8
Články podľa značiek