PwC: Počet elektromobilov v roku 2027? Vzrastie trikrát

V roku 2027 by malo vo svete jazdiť približne 57 miliónov hybridných a elektrických áut, čo je takmer trojnásobok oproti 21 miliónom, ktoré sa očakávajú na konci tohto roku. Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti PwC.

28.02.2022 14:00
debata (3)
Vlani sa na celom svete predalo 10,5 milióna... Foto: NEC
Nórsko - elektrické autá Vlani sa na celom svete predalo 10,5 milióna plug-in hybridov a elektromobilov. O 75 % viac ako rok predtým.

Najrýchlejšie sa bude zvyšovať počet čisto elektrických áut, ktorých by tento rok mohlo byť vyše šesť miliónov a na konci roku 2027 asi štyrikrát toľko. Takmer doženú hybridy, ktoré sa za päť rokov posunú z tohtoročných 12 na 30 miliónov. Vlani sa na najvyspelejších svetových trhoch zvýšil predaj áut s elektrickým alebo hybridným motorom o 78 percent na 10,5 milióna. Takmer polovicu z nich už tvorili čisto elektrické autá. Na celkovom predaji sa tak vlani elektrické a hybridné vozidlá podieľali 19 percentami.

„Najväčším ťahúňom záujmu o elektroautá zostáva naďalej Čína, kde sa predajú takmer dve tretiny všetkých čisto elektrických áut. Práve čínske automobilky sa do elektromobility pustili vo veľkom a už jasne deklarovali, že sa vydajú dobyť európsky trh,“ uviedol Pavel Štefek, expert PwC na automobilový priemysel Pomerne pozitívny je aj výhľad na tento rok, aj keď je podľa Štefeka ťažké odhadnúť tempo rastu.

Xpeng P5 - 2021 Čítajte viac XPeng: Čínska ‘elektromobilka‘ berie Európu útokom. Vstupuje na tretí trh

"Na jednej strane budú pokračovať regulačné tlaky, vďaka ktorým je elektromobilita pre automobilky kľúčová. Porastie aj spontánny záujem spotrebiteľov. Na druhej strane však aj tento rok pretrvá problém s nedostatkom čipov. A uvidíme, ako dopyt v niektorých krajinách obmedzí zníženie alebo obmedzenie štátnych dotácií,“ podotkol Štefek.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Predaj elektromobilov na Slovensku v roku 2021: čisté zúfalstvo

Prvé veľké krajiny sa totiž rozhodli dotácie na elektromobilitu obmedziť. Vo Veľkej Británii po novom dosahuje maximálna podpora 1 500 libier, čo je necelých 1 800 eur, zatiaľ čo pred rokom to bol dvojnásobok. Švajčiarsky kantón Valais potom úplne zastavil dotácie na nákup plug-in hybridov, podľa tamojších úradníkov nie je efekt znižovania emisií u tohto typu vozidiel dostatočný. Nemecko zatiaľ pokračuje v existujúcej podpore, ale už oznámilo, že podmienky sprísni a zároveň obmedzí dotácie na budovanie domácich nabíjacích staníc.

Tesla logo Čítajte viac Kto predáva najviac elektromobilov? Jedna značka viac ako 12 dohromady!

V susednej Českej republike chce vláda elektromobilitu podporiť, zatiaľ iba vo firemnom sektore a pre živnostníkov. Česko na tento rok zatiaľ vyčlenilo takmer miliardu korún (cca 50 mil. eur), ktorou by sa podporilo asi 4 500 novo predaných elektromobilov. Český trh totiž v elektrifikácii výrazne zaostáva. Vlani sa na ňom predalo len 2 600 čisto elektrických áut, čo je na celkovom predaji zhruba jednopercentný podiel. Medziročne sa predaj dokonca o pätinu znížil.

Na Slovensku je situácia ešte horšia. Prvá a zatiaľ jediná vlna dotácií na nákup elektrických áut tu bola koncom roka 2019. Odvtedy k žiadnej ďalšej nedošlo a so sľubovanou druhou vlnou to dobre nevyzerá ani tento rok. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa rezort hospodárstva bude zameriavať skôr na rozvoj nabíjacej siete. „Budeme podporovať budovanie infraštruktúry, aby, keď si niekto kúpi elektrické auto, mal ho kde nabiť," zhodnotil.

Nórsko - elektrické autá Čítajte viac Nórske zázraky: V januári dosiahli elektromobily 84 % registrácií!

Pre chýbajúce stimuly však predaj elektromobilov výrazne stagnuje. Pokiaľ neprídu dotácie, iné to ani nebude. Predaj nízkoemisných vozidiel, teda elektromobilov a plug-in hybridov, dosiahol na Slovensku v roku 2021 len tri percentá, čo je hlboko pod európskym priemerom. Vlani sme zaregistrovali u nás 2 271 takýchto áut, z toho bolo 1 104 elektro­mobilov a 1 167 plug-in hybridov. Zatiaľ čo v Európe majú hybridy a elektromobily až 42-percentný podiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #predaj áut #predaj elektromobilov
Články podľa značiek