Zlý sen: Na lodi Felicity Ace zhorelo aj 85 Lamborghini a 189 Bentleyov

Koncern Volkswagen je na informácie o autách zničených pri požiari lode Felicity Ace skúpy. Informácie od dílerov a zákazníkov však postupne odhaľujú obrovský rozsah škôd.

01.03.2022 14:00
Felicity Ace Foto:
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne luxusnými autami. (02/2022).
debata (2)

O požiari lode Felicity Ace, prepravujúcej do zámoria vyše štyritisíc áut koncernu Volkswagen, z ktorých mnohé patrili k tým najluxusnejším, sme už viackrát písali. Boli medzi nimi Audi, ale aj vyše tisíc kusov Porsche, superluxusné a superdrahé Bentley a aj niekoľko desiatok Lamborgini. Podľa odhadov bolo na lodi najviac áut Audi – približne 1 800 a po nich boli najviac zastúpené Porsche, tých bolo na palube približne 1 100.

Koncern Volkswagen je zatiaľ na podrobné informácie o prepravovaných autách mimoriadne skúpy, prichádza ich však čoraz viac od amerických dílerov a aj zákazníkov, ktorí sa svojich, zväčša individuálne výrazne upravených, áut nikdy nedočkajú.

"Odhadujeme, že takmer všetky vozidlá sú neopraviteľne poškodené a nebude možné ich na americkom trhu predať. Upozorňujeme, že sú poškodené požiarom, dymom, sladkou a slanou vodou… a potvrdil sa aj požiar lítiových batérií,“ konštatovalo sa pred pár dňami v správe spoločnosti Anderson Economic Group.

Tá celkové straty odhadla na 334,6 milióna dolárov. Celková hodnota tovaru, prepravovaného loďou Felicity Ace bola podľa odhadu expertov takmer 440 miliónov dolárov, z toho vyše 400 miliónov pripadá na autá. Konkrétne škody nemožno zatiaľ vyčísliť, pretože loď je ešte stále príliš horúca na to, aby sa v jej útrobách dalo aspoň ako-tak bezpečne pohybovať.

Zo začiatku sa objavili len dohady, že medzi poškodenými, respektíve zničenými autami budú aj Lamborghini a Bentley. A potvrdili to aj americkí díleri. Dokonca sa ukazuje, že týchto superluxusných áut bolo na palube viac, než sa analytici spočiatku domnievali. Vyzerá to tak, že na lodi sa prevážalo až 189 kusov Bentley a 85 Lamborghini.

Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
+2Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...

Andrea Baldi, generálny riaditeľ Lamborghini of America, minulý týždeň pre Automotive News povedal, že dúfa, že aspoň niektoré SUV Urus a superšporty Huracan a Aventador zostali v častiach lode, ktoré boli ušetrené najhoršieho požiaru. Je to však krajne nepravdepodobné. Podľa neho absolútna väčšina Lamborghini na palube tvorili modely Urus a popri nich niekoľko kusov Huracanov a Aventadorov. Posledné menované sú aktuálne už úplne vypredané.

„Ak na lodi naozaj boli nejaké elektrické autá, asi si viete si predstaviť, čo požiarov (lítium-iónových batérií) mohol spôsobiť," doplnil Baldi. Potvrdzuje sa, že pomerne veľkú časť prepravovaných volkswagenov tvorili elektrické modely ID.4. Aktuálne to vyzerá tak, že škody budú podstatne vyššie, než pôvode odhadovaných 335 miliónov dolárov. Celý náklad lode bol vraj poistený.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Bentley #Lamborghini #Felicity Ace #požiar lode #zničené autá
Články podľa značiek