Hyundai si patentoval geniálny systém otvárania kufra

Je neuveriteľné, že doteraz to nikomu nenapadlo. Hyundai prichádza s myšlienkou nového otvárania piatych dverí. Fungovať majú podobne ako tie posuvné. Lenže budú na streche.

02.03.2022 12:00
debata
Nový systém by mohol dostať niektorý z nových... Foto: Hyundai
Hyundai 45 Concept - 2019 Nový systém by mohol dostať niektorý z nových modelov Hyundaia už v blízkej budúcnosti.

Všetky hatchbacky, liftbacky, kombi a SUV majú prístup do kufra zabezpečený výklopným zadným vekom. Môže byť aj delené, ako na Range Roveri, ale to nijako neodstraňuje nevýhody tohto riešenia. Piate dvere sa totiž vždy vyklápajú za a nad obrys vozidla. To znamená, že k tomu, aby ste sa dostali k batožine alebo ju naložili, potrebujete viac miesta za a nad autom. V stiesnených priestoroch, akými sú garáže alebo prehustené parkoviská, to môže byť problém. Hyundai má však riešenie. Vyplýva to z jeho nového patentu.

Takúto polohu by malo veko pri zavretom kufri. Foto: Hyundai
Hyundai - revolučné veko kufra Takúto polohu by malo veko pri zavretom kufri.
Hyundai Ioniq 5 - 2022 Čítajte viac Hyundai Ioniq 5 dostane väčšiu batériu. Už po roku!

Princíp sa inšpiruje posuvnými dverami. Tie sú vcelku bežné, najmä na MPV a, samozrejme, na dodávkach. Ich výhodou je, že vďaka nim viete vystúpiť z auta aj vtedy, keď je vedľa vozidla príliš málo miesta na to, aby ste otvorili klasické krídlové dvere. S patentovaným vekom Hyundaia je to podobné. Akurát sa bude posúvať v koľajničkách tesne nad strechu, čo je priestorovo veľmi výhodné. O všetko sa navyše postarajú elektromotory, takže prístup k úžitkovému objemu auta bude naozaj komfortný.

A takúto pri otvorenom. Foto: Hyundai
Hyundai - revolučné veko kufra A takúto pri otvorenom.
Hyundai Staria - 2022 Čítajte viac Hyundai Staria: Toto je kórejský ‘Multivan‘. Chce zachrániť MPV

Zatiaľ však netušíme, pre ktorý nový model je tento „vynález“ určený a ani koľko to bude stáť. Pravdepodobne to bude drahšie riešenie než to klasické. Ale za úvahu stojí. Problém však vidíme v nekompatibilite so strešným boxom. Jednoducho, veko a box uchytený na strešnom nosiči by si prekážali. Druhým problémom môžu byť vyššie náklady na opravu, napríklad po havárii. Takéto riešenie bude totiž citlivé na presnú geometriu pohybujúcich sa mechanických častí, podobne ako pri vysúvacích strechách kabrioletov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai
Články podľa značiek