Yaris alebo Clio? Toto sú najpredávanejšie malé autá na svete za rok 2021

Sandero sa presadilo aj globálne, celosvetovo mu patrí piata priečka. Honda ako jediná má v kategórii malých áut dvojnásobné zastúpenie. Oba jej modely si však medziročne pohoršili.

02.03.2022 06:00
detail
Kategória malých áut má už dlhší čas vždy rovnakého víťaza a nič sa na tom nezmenilo ani na konci roku 2021.
debata (1)

Predbežnému rebríčku najpredávanejších malých áut na svete, ktorý zostavila agentúra Focus2Move, dominuje japonské auto. Len pre zaujímavosť, japonské auto ovládlo ovládlo v uplynulom roku aj strednú triedu a je aj vôbec najpredávanejším autom na svete.

A čo majú vyššie spomínané autá spoločné? Vyrába ich tá istá značka, japonská Toyota. Strednej triede a celkovo svetovému rebríčku najpredávanejších áut kraľuje Toyota Corolla, medzi malými autami dominuje Toyota Yaris. Asi nikoho teda neprekvapí, že Toyota je aktuálne aj automobilkou, vyrábajúcou celkovo najviac áut.

Hyundai-i30 Fastback N-2021-1600-08 Čítajte viac Škoda verzus Hyundai: Kto sa stal kráľom nižšej strednej triedy za rok 2021?

V uplynulom roku sa v kategórii malých áut darilo najmä Dacii Sandero, ktorá vďaka príchodu novej generácie poskočila zo 14. priečky v roku 2020 na konci tretieho kvartálu roku 2021 dokonca na šieste miesto a túto pozíciu si Sandero udržalo aj na jeho konci. Ešte po treťom kvartáli to vyzeralo tak, že v prvej desiatke sa udrží aj nováčik – Maruti Swift, ktoré v Indii tento rok naozaj zaujalo. Napokon sa tak nestalo. Jedinou automobilkou, ktorá má medzi desiatimi najpredávanejšími malými autami hneď dvojnásobné zastúpenie, je japonská Honda. Oba jej modely – extravagantný miniatúrny N-Box a Fit (Jazz) však prvú desiatku uzatvárajú a medziročne si dosť pohoršili.

Kým sa však dostaneme k rebríčku desiatich najpredávanejších malých áut na svete, pre porovnanie sa pozrime, ktorým autám sa v tejto kategórii darilo v uplynulom roku na Slovensku. V tejto kategórii je už tradične dominantná Fabia. S obrovským náskokom vyhrala aj v roku 2021. Prekvapením je druhé miesto Citroënu C3, ktorý porazil Hyundai i20, Toyotu Yaris a aj Daciu Sandero, ktorá prvú päťku uzatvára. Celkovo v rebríčku najpredávanejších malých a mini áut na Slovensku nastali medziročne len minimálne zmeny.

Asi najvýraznejšou je „prepad“ Renaultu Clio z druhej priečky v roku 2020 na desiatu priečku v roku 2021. Netreba však za tým vidieť nič dramatické. Pri Cliu v roku 2020 prebehla generačná výmena a slovenský importér v snahe rýchlo dopredať odchádzajúcu generáciu na ňu nastavil veľmi dobré ceny. Preto za rok 2020 tento model prudko „vyletel“ až na druhú priečku a v nasledujúcom roku zákonite klesol, avšak v prvej desiatke sa udržal. Clio dlho ašpirovalo aj na titul najpredávanejšieho auta v Európe bez rozdielu tried, napokon však prvú priečku obhájil opäť Golf, aj keď pomerne tesne.

Renault-Clio-2020-1600-5c Čítajte viac Najpredávanejšie malé autá na Slovensku? Citroën C3 na 2. mieste!

Vráťme sa však k najpredávanejším malým autám na svete, nájdete ho aj s fotografiami, počtami predaných kusov a trhovým podielom v druhej časti tohto článku:

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Top 10 #Focus2move #najpredávanejšie autá #malé autá
Články podľa značiek