Koniec nádejam: Felicity Ace so 4 000 luxusnými autami išla ku dnu

Felicity Ace sa potopila približne 350 kilometrov od pobrežia portugalských Azorských ostrovov. Osudnou sa jej stala búrka, sprevádzaná veľkými vlnami.

03.03.2022 20:00
Felicity-Ace-sinks-after-being-on-fire-for-days... Foto:
Loď sa nečakane potopila pri pokuse o odtiahnutie v búrlivom počasí.
debata (11)

Stalo sa to, s čím nikto nepočítal. Obria loď Felicity Ace, prepravujúca vyše 4 000 vozidiel koncernu Volkswagen, z ktorých väčšina patrila k luxusným modelom, sa v utorok ráno potopila. Požiar na nej vypukol zrejme už 16. februára, 22-člennú posádku, ktorá boj s ním napokon nezvládla sa podarilo v polovici minulého týždňa bez zranení evakuovať.

Na palube lode bolo vyše tisíc kusov Porsche, 85 superšportov Lamborghini a 189 kusov Bentley. Zvyšné autá boli značiek Audi a Volkswagen. Niekoľko z nich bolo elektromobilov a špekuluje sa o tom, že požiar na lodi vyvolalo samovznietenie batérie v jednom z nich. Samotný koncern je na inormácie skúpy, potvrdil len, že prepravované autá boli poistené.

Felicity Ace Čítajte viac Zlý sen: Na lodi Felicity Ace zhorelo aj 85 Lamborghini a 189 Bentleyov

Či bol na vine požiaru elektromobil, sa dozvieme až na základe vyšetrovania, ak vôbec. Faktom však je, že požiar sa hasil mimoriadne komplikovane aj preto, lebo v ňom horeli aj lítiové batérie elektrických áut. Tie však požiar vyvolať nemuseli. V každom prípade loď prepravovala náklad v hodnote takmer 450 miliónov dolárov, z čoho približne 400 miliónov bola hodnota prepravovaných áut.

Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...
+2Požiar lode Felicity Ace, naloženej prevažne...

Požiar na palube sa podarilo v priebehu víkendu do veľkej miery uhasiť a nasledoval pokus o jej odtiahnutie do bezpečia. Podľa dostupných informácií od spoločnosti prevádzkujúcej loď sa počas búrky naklonila o 45 stupňov nabok a zaplnila sa vodou. Joao Mendes Cabecas, riaditeľ najbližšieho prístavu na ostrove Faial, povedal agentúre Reuters, že Felicity Ace plaviaca sa pod panamskou vlajkou sa potopila, keď sa snažili odtiahnuť, dôvodom boli „štrukturálne problémy spôsobené požiarom a rozbúreným morom“.

Spresnil, že „akonáhle začali loď ťahať… tá začala naberať vodu. Následne prestala byť stabilná a a potopila sa.“ Pat Adamson, hovorca MOL Ship Management pre server AutoNews povedal: „Počasie tam bolo naozaj drsné… Potopila sa náhle, prekvapilo nás to.“ Spolu s ňou skončilo pod hladinou aj vyše štyritisíc luxusných áut, medzi ktorými boli napríklad aj Lamborgini Aventador, ktorých produkcia bola ukončená a nové sa už nedajú objednať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Felicity Ace #požiar lode #preprava áut #zatopené autá
Články podľa značiek