VW a Škoda obmedzujú výrobu elektromobilov. Chýbajú diely z Ukrajiny

Ruská agresia na Ukrajine už dopadá aj na automobilovú produkciu v Česku a v Nemecku. Škoda a VW oznámili obmedzenie výroby elektromobilov na platforme MEB, ale aj Volkswagenu Golf či niektorých úžitkových áut.

02.03.2022 14:00
debata (1)
Škoda, VW, Cupra  aj Audi boli nútené obmedziť... Foto: Škoda-Auto
Škoda Enyaq Coupé iV - výroba 2022 Škoda, VW, Cupra aj Audi boli nútené obmedziť výrobu elektromobilov na platforme MEB z dôvodu nedostatku komponentov od ukrajinských dodávateľov.Produkcia novej Škody Enyaq iV sa pritom rozbehla len v polovici februára.

Vojna na Ukrajine má dosah nielen na produkciu áut v Rusku, ale aj na tú na západ od jej hraníc. Koncernu Volkswagen, kam patrí aj Škoda, totiž začínajú chýbať komponenty od východných dodávateľov. „Vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine čelí Škoda kritickému nedostatku dielov od viacerých tamojších dodávateľov, čo má vplyv na niektoré naše modely,“ uviedla automobilka.

Opel Antara - Rusko Čítajte viac Automobilky už zastavujú vývoz áut do Ruska. Z cenníkov sú zdrapy papiera

Dotkne sa to najmä elektrického Enyaqu iV vrátane jeho novej verzie Coupé. Automobilka oznámila, že zníži jeho produkciu. A keďže Enyaq iV je postavený na platforme MEB, ktorú používajú aj ďalšie značky koncernu VW, obmedzená bude musieť byť výroba aj elektromobilov v závodoch Volkswagenu v Zwickau a v Drážďanoch. Ďalej je ohrozená produkcia úžitkových modelov v Emdene a Hannoveri.

Lada Niva - 2020 Čítajte viac Na linkách ruských automobiliek už škrípe ‘pušný prach‘

Volkswagen tiež uviedol, že od 14. marca nebude pravdepodobne schopný pre nedostatok dielov z Ukrajiny vyrábať ani v domovskom závode vo Wolfsburgu. Na jeho linkách vzniká napríklad Golf, najpredávanejší Volkswagen. Kríza prichádza pritom v najhoršom možnom čase, po tom, čo musel koncern VW vlani obmedziť alebo dočasne zastaviť výrobu vo viacerých závodoch na celom svete kvôli pandémii a čipovej kríze.

Koncern očakáva, že v tomto roku vyrobí ešte menej áut ako v roku 2021. Ďalšie straty budú vyplývať z obmedzenia predaja v Rusku a na Ukrajine. „Stratégia predaja v Rusku a na Ukrajine je v súčasnosti predmetom intenzívnych diskusií,“ uviedlo tlačové oddelenie Škody. Dva závody koncernu VW v Rusku zatiaľ vyrábajú. Otázkou je dokedy. Prekážky totiž vytvárajú sankcie uvalené na Rusko aj problémy s logistikou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Škoda #VW #výroba áut #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Škoda Enyaq iV
Články podľa značiek