JATO Dynamics: Kombi umierajú. Ich podiel padol pod 9 %

Kedysi žiadaný segment praktických kombi je ohrozený druh. Vymierajú dlhodobo a nič dobré ich nečaká. Vietor z plachiet im vzali agresívne SUV.

08.03.2022 16:00
debata (1)
O triedu kombi je stále menší záujem. Aj preto... Foto: Theo Chin
Škoda Fabia Combi - ilustrácia 2021 O triedu kombi je stále menší záujem. Aj preto sa napríklad nedočkáme pôvodne sľubovanej Fabie Combi.

Len nedávno Mercedes-Benz oznámil, že s modelmi s praktickou karosériou kombi v budúcnosti nepočíta. Nástupca triedy C sa už ako kombi nepredstaví a jediným novým modelom s týmto typom karosérie bude nová trieda E. Podobne Škoda sklamala všetkých, ktorí sa domnievali, že nová Fabia dorazí v praktickejšej verzii. Hoci jej vývoj česká automobilka najprv potvrdila, dnes vieme, že projekt Fabie Combi bol zastavený. To je len niekoľko najnovších správ na túto tému, ale ide o globálny trend. V kategórii malých áut kombi vymizli už dávno. Minulosťou je napríklad Seat Ibiza ST, VW Polo Variant, Peugeot 208 SW aj Renault Clio Grandtour.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac Súboj v ‘ťažkej‘ váhe: Toto je 20 najpredávanejších SUV a crossoverov za rok 2021!

O tých väčších nehovoriac. Kombi by ste márne hľadali v ponuke Hondy, Citroënu, Nissanu či Alfy Romeo, hoci boli celkom bežné. Niektoré sa zas zmenili na atraktívnejšie shooting breaky. Príkladom je Peugeot 508 či VW Arteon. Veľa toho na výber teda nie je. Ako je to možné? JATO Dynamics to vysvetľuje jednoznačne – módou SUV. Uveďme zopár čísiel. Kým v roku 2000 mali kombi trhový podiel 13 percent, ktorý sa veľmi nemenil do roku 2015, dnes je to len 8,6 %. Zato SUV narástli za to isté obdobie zo skromných 3,6 na neuveriteľných 46 percent. Takmer každé druhé nové auto v Európe je teda SUV. Samozrejme, doplácajú na ne aj ďalšie segmenty – MPV či klasické sedany.

Asi by ste neuhádli, že najpredávanejším kombi... Foto: Subaru
Subaru Outback - 2021 Asi by ste neuhádli, že najpredávanejším kombi sveta je v súčasnosti Subaru Outback. Lenže môžeme ho považovať za kombi? Má až príliš veľa spoločného s SUV.

MPV si napríklad vlani odhryzli z celkového koláča už len 1,8 %! SUV jednoducho valcujú trh a zatiaľ to nevyzerá, že sa to zmení. Ani súčasné kombi nemajú budúcnosť istú. Baštami kombi je už len zopár európskych krajín – napríklad Švédsko, Nemecko alebo Česká republika. K SUV sa prikláňa už aj Holandsko, kde boli kombi ešte nedávno celkom populárne. A ktoré kombi sú v súčasnosti celosvetovo najpredávanejšie? Víťaza by ste asi neuhádli. Je ním Subaru Outback, ktorému sa veľmi darí v USA. Ale aj vďaka tomu, že svojím zvýšeným podvozkom koketuje s triedou SUV.

K najpredávanejším kombi sveta patrí aj Škoda... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS iV Combi - 2020 K najpredávanejším kombi sveta patrí aj Škoda Octavia. Je hneď druhá. A to si vystačí s európskym trhom.

Nasledujú Škoda Octavia, Toyota Corolla Touring Sport, VW Passat Variant, Ford Focus ST, VW Golf Variant, Audi A4 Avant, Volvo V60 a BMW 3 Touring. Do prvej desiatky sa nedostalo ani jedno kombi od Mercedesu-Benzu ani u nás žiadaná Škoda Superb. V budúcnosti ale nástupcov s najväčšou pravdepodobnosťou nedostanú. Dôvodom je, že ich predaje každým rokom padajú približne o 20 %. Výnimkou je VW Passat, ktorý bude v novej generácii paradoxne už len kombi. A karosériu kombi nedostanú ani nové elektromobily. Nie je známe, že by sa malo kombi objaviť v ponuke Mercedesov-Benzov EQ či v rodine BMW i.

SUV Čítajte viac Samá Ázia! Toto je 10 najpredávanejších SUV na svete

Výnimkou môže byť opäť Volkswagen, pretože konceptom ID. Space Vizzion naznačil elektrickú budúcnosť Passatu. Či má ale šancu, je otázne. Ukáže to asi až záujem kupujúcich. Ten zatiaľ padá, pričom USA, Čína a ani Rusko o ne záujem vôbec nemajú. Vyvíjať ich pre európsky trh je neefektívne, takže po roku 2030 sa s najväčšiu pravdepodobnosťou stanú definitívne minulosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kombi #Subaru #JATO Dynamics #predaj áut #Subaru Outback
Články podľa značiek