Lotus Type 132: Heathel predstaví prvé SUV. Bude rýchle a elektrické

Aj Lotus dostal chuť na SUV. Premiéra je za rohom. Ukáže ho ešte v marci. Spaľovací motor pod kapotou však nečakajte. A ani britský pôvod. Vyrábať sa bude v Číne.

03.03.2022 18:00
debata
Lotus s kódovým označením Type 132 bude... Foto: Lotus
Lotus Type 132 - 2022 Lotus s kódovým označením Type 132 bude vstupenkou Lotusu do triedy SUV. A ešte k tomu elektrických. Disponovať má aktívnou aerodynamikou.

Lotus už dlhšie avizuje príchod prvého SUV značky. Hoci ho poznáme ako výrobcu ľahkých superšportov, nemohol sa nečinne prizerať na úspech konkurencie v triede športovo-úžitkových áut. Na vec pôjde ale inak ko Lamborghini, Bentley, Aston Martin či najnovšie Ferrari. Jeho novinka dostane čisto elektrický pohon. Premiéra je naozaj za rohom. Lotus práve oznámil jej termín. Projekt Type 132 predstaví 29. marca.

Lotus Emira - 2021 Čítajte viac Lotus Emira: Posledný na benzín. A prvý s motorom AMG!

Základom SUV bude úplne nová elektrická platforma Lotus Premium, na ktorej vznikne viacero modelov. Umožňuje totiž meniť rázvor náprav od 2 889 do 3 100 mm. A tiež škálovať kapacitu batérií, ktoré môžu mať od 92 až do 120 kWh. Výkon Lotus neprezradil, šušká sa o 550 kW, ale zato vieme, že akcelerácia najvýkonnejšej verzie by nemala trvať dlhšie ako tri sekundy. Pritom nepôjde o žiadneho drobčeka, ale o veľké a luxusné SUV s dojazdom asi 580 km, ktoré by sa mohlo postaviť klasickým Maserati Levante alebo Lamborghini Urusu.

Kabína má byť vyzbrojená digitálnym... Foto: Lotus
Lotus Type 132 - 2022 Kabína má byť vyzbrojená digitálnym infotainmentom. S riadením pomôžu pokročilé asistenčné systémy.

Jazdné vlastnosti majú ťažiť z aktívnej aerodynamiky. Type 132 dostane nielen masku s elektricky ovládanými lamelami, ale aj výsuvné zadné krídlo a aktívne prvky na podvozku. Kabíne bude vládnuť vyspelý infotainment s digitálnym prístrojovým štítom a volantom s kapacitnými tlačidlami. Očakávajú sa aj pokročilé asistenčné systémy. Potrebné radary či lidary sa ale budú vysúvať len v prípade potreby. Zaujímavá je tiež informácia, že SUV Lotusu nebude vznikať v Británii ani v Európe.

Súčasným vlastníkom slávnej značky z Heathelu je čínska automobilka Geely, mimochodom vlastniaca aj švédske Volvo. Type 132 je súčasťou širšieho plánu modelovej ofenzívy Lotusu v segmente takzvaných „lifestylových“ produktov, ktoré budú schádzať z čínskych výrobných liniek, mimochodom v nechvalne známom Wu-chane. Už v roku 2023 má na rovnakej platforme nasledovať kupé vyššej strednej triedy s kódovým označením Type 133, v roku 2025 menšie SUV Type 134 a nakoniec elektrický superšport Type 135, ktorý vzniká v spolupráci s Alpine.

7401644 Čítajte viac Lotus končí s výrobou modelu Elise. Značka začína písať novú kapitolu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Lotus
Články podľa značiek