Potvrdené! Ford pre elektromobily vytvorí samostatnú značku

Spaľovacie autá bude vyrábať Ford Blue, vývojom elektromobilov sa bude zaoberať divízia Ford Model e.

14.03.2022 18:00
Ford
Vývoj spaľovacích áut a vývoj elektromobilov bude vo Forde prebiehať oddelene.
debata

V polovici mesiaca sme písali o ambicióznych plánoch spoločnosti Ford, ktorá aj napriek tomu, že aktuálne nie je v najlepšej ekonomickej kondícii, by chcela minimálne v zámorí vytvoriť rovnocennú protiváhu Tesle. A mimoriadne si verí, pretože do výroby elektrických áut chce v najbližších rokoch investovať až 50 miliárd dolárov. Súčasťou tohto plánu malo byť aj vytvorenie samostatnej značky pre elektrické autá. Takže do budúcna by existovali dve úplne samostatné divízie, jedna by sa venovala vývoju a produkcii spaľovacích motorov, druhá elektrických.

Pred dvomi týždňami však išlo iba o neoverené a nepotvrdené informácie od insiderov. Tie sa však ukázali správne a aktuálne je už všetko oficiálne. Ford sa skutočne rozdelí. Spoločnosť Ford Motor Co. oficiálne uviedla, že oddeľuje svoje podnikanie v oblasti spaľovacích a elektrických vozidiel s cieľom zvýšiť ziskové marže a umožniť inžinierom, dizajnérom a vývojárom, aby sa viac zamerali na konkrétne špecifiká oboch typov pohonu.

Ford Čítajte viac Ford chce konkurovať Tesle. Možno preto vytvorí úplne novú značku

Elektromobily, od ktorých automobilka očakáva, že do roku 2030 budú tvoriť 40 percent jej celosvetového predaja, budú súčasťou divízie Ford Model e, zatiaľ čo spaľovacie autá bude vyvíjať divízia Ford Blue. A tým je nová štruktúra koncernu uzavretá, už pred časom totiž vznikla divízia Ford Pro, zameraná na úžitkové autá.

Ford tiež zvyšuje plánované investície do elektromobilov o ďalších 20 miliárd dolárov – celkovo do nich do roku 2026 investuje 50 miliárd. Cieľom je, aby v roku 2030 tvorili elektromobily minimálne 40 percent celkových predajov Fordu. Spoločnosť plánuje do roku 2026 vyrobiť viac ako 2 milióny elektromobilov.

Vyzerá to možno iba ako administratívna záležitosť, Ford však prízvukuje, že spoločnosť sa naozaj delí a divízie spaľovacích a elektrických áut budú fungovať takmer úplne nezávisle od vývoja až po uvedenie finálneho produktu. „Doslova rozdeľujeme podnikanie na polovicu,“ povedal v tejto súvislosti pre magazín Automotive News generálny riaditeľ spoločnosti Jim Farley.

Ford - manuálna prevodovka Čítajte viac Ford chce zachrániť manuál. Patentoval si automatickú spojku

A keď sme už pri ňom – reorganizácia prinesie aj menšie preskupenie pracovných pozícií. Farley bude „šéfovať“ celému koncernu, ale zároveň bude aj výkonným riaditeľom „elektrickej divízie“ Model e. Divíziu Ford Blue, vyvíjajúcu spaľovacie autá, bude riadiť Kumar Galhotra, ktorý bol doteraz zodpovedný za americký a medzinárodné trhy.

Nové podmienky pripravuje koncern aj pre dílerov. Bude po nich pri predaji elektromobilov žiadať, aby sa zaviazali predávať autá za fixné koncové ceny, aby toto pravidlo neobchádzali odkupovaním áut a ich predajom ako „skladových“ a aby v súlade s novou koncernovou politikou mierne upravili dizajn predajných miest. Sú to tvrdé podmienky a uvedomuje si to aj Farley, ktorý potvrdil, že na ich presnom znení budú v najbližších dvoch mesiacoch so svojou dílerskou sieťou intenzívne diskutovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily #Jim Farley #Ford Blue #Ford model e
Články podľa značiek