Vojna na Ukrajine tvrdo zasiahla BMW. Zastavuje výrobu vo všetkých továrňach

BMW pozastavuje výrobu vo svojich továrňach v Nemecku a aj v ďalších európskych krajinách. Dôvodom sú problémy v zásobovaní.

03.03.2022 16:00
BMW Foto:
BMW kvôli vojne obmedzuje alebo prerušuje výrobu prakticky vo všetkých svojich európskych továrňach.
debata (10)

BMW je nútené zastaviť výrobu automobilov BMW a Mini nielen vo svojich nemeckých továrňach, ale aj v iných európskych závodoch po tom, čo ruská invázia na Ukrajinu prerušila dodávky kľúčových komponentov. K nedostatku polovodičov sa tak pridáva ďalší vážny problém, ktorého riešenie je v nedohľadne.

„Konflikt na Ukrajine má ďalekosiahly vplyv na výrobu u našich subdodávateľov. Prerušenie výroby u nich postupne vedie aj k úprave a prerušeniu výroby Výsledné zastavenie výroby povedú k postupným úpravám výroby a prerušeniam vo viacerých závodoch BMW,“ uviedol hovorca spoločnosti pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Konkrétne to znamená zatiaľ to, že výroba vozidiel v závodoch BMW v Mníchove a v nemeckom Dingolfingu bude budúci týždeň pozastavená, rovnako ako aj výroba v továrni Mini v anglickom Oxforde. A nielen to. Zastaví sa aj výroba motorov v závode BMW v rakúskom Steyri. Čiastočne sa zároveň obmedzí aj výroba v závodoch BMW v Lipsku a nemeckom Regensburgu.

volvo kaluga Čítajte viac Volvo ako prvá automobilka zastavila dodávky aj výrobu áut v Rusku

Inak povedané – ukrajinská kríza spôsobí, že bude zastavená alebo výrazne obmedzená prakticky celá európska produkcia automobilky. Najviac aktuálne chýbajú elektrické káble, ktorých nedostatok sa zatiaľ nedarí nahradiť. Na Ukrajine totiž pôsobí jeden z ich najväčších výrobcov – spoločnosť Leoni, zamestnávajúca približne 7 000 ľudí.

Aj preto vedenie automobilky vytvorilo krízový tím pre riešenie tejto situácie. Rovnako už skôr postupovali aj ďalšie automobilky, napríklad Volkwagen a Stellantis, ktorých výrobu vojna na Ukrajine taktiež výrazne zasiahla. BMW sa navyše pridalo aj k automobilkám, ktoré zastavili nielen výrobu v Rusku, ale dočasne pozastavili aj dovoz svojich áut do tejto krajiny.

Ruská invázia na Ukrajine tvrdo zasahuje celý nemecký automobilový priemysel. Nemecké automobilové spoločnosti a dodávatelia totiž majú podľa združenia VDA v Rusku a na Ukrajine takmer 50 fabrík.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #sankcie automobilky #vojna na Ukrajine #prerušenie výroby
Články podľa značiek