Mini: Nová elektrická generácia bude z Číny

Aj Mini čaká elektrická budúcnosť. Súčasné SE bolo len prvým krokom.

07.03.2022 18:00
debata
Novú generáciu elektrického Mini už usilovne... Foto: Mini
Mini SE - 2023 Novú generáciu elektrického Mini už usilovne testujú. Pribudne aj jej 5-dverová verzia.

Mini chce, aby už v roku 2027 tvorili predaje jeho elektromobilov 50 %. K tomu však potrebuje elektrické autá. Súčasné Mini SE nestačí. Bolo len prvým krokom k rozsiahlej elektrifikácii. Na ceste je jeho nová generácia, ktorá by mala mať väčšiu kapacitu batérií a väčší dojazd. Ako informuje britský Autocar, vyrábať sa bude v Číne v kooperácii s Great Wall Motors. Spaľovacích motorov sa však novinka úplne nevzdá. Mini s nimi počíta na trhoch, ktoré ešte nebudú pripravené na úplnú elektrifikáciu. Zaujímavé je, že Mini na benzín budú schádzať z celkom iných montážnych liniek – v domácom závode v Oxforde.

Mini Vision Urbanaut Concept - 2021 Čítajte viac Mini Urbanaut: Hravý koncept je realitou. Porušuje tradíciu?

Novinka by sa mala predstaviť už budúci rok. Snímky zamaskovaných prototypov ukazujú, že z hľadiska dizajnu pôjde o evolúciu. Technicky základ však bude celkom nový. K 3-dverovej elektrickej verzii sa má pripojiť aj 5-dverové Mini a ešte dva celkom nové modely. Supermini, ktoré by mohlo vychádzať z konceptu Rocketman z roku 2012 a o ktorom sa šušká, že dostane názov Minor, a druhé, ktoré by sa postavilo medzi klasické Mini a väčší Countryman. Aj tieto budú mať čisto elektrický pohon a ich produkciu zabezpečí spoločný čínsky podnik s Great Wall Motors. Posledné nové auto so spaľovacím motorom uvedie Mini na trh v roku 2025.

Mini Recharged Čítajte viac Mini vám auto prestavia na elektromobil. Pôvodný motor však vie aj vrátiť

To znamená, že elektrifikácia neminie ani ostré verzie John Cooper Works (JCW). Jej prvým zástupcom bude práve 3-dverový elektrický hothatch s technológiami odvodenými z Formuly E. Napokon, Mini sa so svojím „safety carom“ Pacesetter angažuje v tomto seriáli. Vylúčená nie je ani sériová verzia konceptu Urbanaut, ktorá má kombinovať kompaktné rozmery a mimoriadnu variabilitu. Všetky tieto modely má spájať radikálne nový dizajn interiéru. Mini uvádza, že palubná doska bude pripomínať akési „plátno“, ktoré si každý zákazník prispôsobí podľa svojich predstáv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #elektromobily #Mini SE
Články podľa značiek