ACEA varuje: Rusi môžu ‘znárodniť‘ zahraničné automobilové fabriky!

Výrobcovia osobných a nákladných áut sa obávajú, že ich továrne v Rusku budú skonfiškované. Rusi totiž potrebujú vyrábať techniku pre armádu.

07.03.2022 16:00
hyundai Foto:
Zahraničné automobilky sa boja, že prídu o svoje továrne v Rusku.
debata (62)

Aktuálne sú už v Rusku a na Ukrajine prakticky všetky zahraničné automobilové fabriky, respektíve tie, v ktorých mali zahraničné automobilky rozhodujúci podiel, zatvorené a autá nevyrábajú. Šéfa Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) Erica-Marka Huitemu situácia mimoriadne znepokojuje, pretože automobilky môžu o tieto fabriky – a aj svoje miliardové investície do nich – prísť.

A nielen to – existujú reálne obavy, že Rusko bude chcieť použiť tieto továrne na vojnové účely, konkrétne na výrobu techniky pre armádu. Je známe, že logistika ruskej armády na Ukrajine zlyhava a jedným z dôvodov je aj zastaraná a nevhodná technika.

Leoni, automobilove kable Čítajte viac Vojna devastuje výrobu áut v Európe. Začína chýbať neón, paládium aj nikel

„V Rusku je už množstvo tovární, o ktorých sa hovorí, že boli skonfiškované na výrobu vojenského materiálu. Zatiaľ však ide prevažne o miestne fabriky. V Rusku sa však vyrába pomerne veľa nákladných áut. Napríklad Volvo tam má veľkú továreň. Môžu samozrejme použiť v nej vyrábané kamióny, ak sa tie ruské začnú kaziť na cestách,“ povedal šéf ACEA pre holandské rádio BRN.

Huitema mal na mysli spoločnosť AB Volvo. Tá v Rusku zastavila nielen predaj nákladných áut, ale aj ich výrobu, ktorá bežala v jedinej ruskej továrni tejto značky v Kaluge. Táto fabrika sa nachádza necelých 200 kilometrov od Moskvy a zamestnáva približne 700 ľudí. Ročne sa v nej vyrobí okolo 32-tisíc nákladných áut. V Rusku nákladná divízia AB Volvo generuje približne tri percentá svojich tržieb. Popri nej Volvo zastavilo aj dovoz osobných áut do Ruska – a urobilo tak, ako prvá z veľkých automobiliek, ostatné sa pridali až po nej.

Rusko - predaj áut po invázii Čítajte viac Vypredané: V Rusku už kolabuje trh s autami. Chýbajú ceny!

V komplikovanej situácii je v Rusku napríklad Renault, ktorý nielen vlastní značku Lada, ale v Rusku vyrába aj mimoriadne populárny Logan MCV, ako Ladu Largus. Nákladné autá v Rusku v spoločnom podniku s Kamazom vyrába aj Daimler Truck. Veľkú fabriku tam má napríklad aj koncern Hyundai, česká Škoda, Ford, ale aj Mitsubishi Motors, ktorá tam v spoločnom podniku s PSA Peugeot Citroën vyrába niekoľko modelov.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #automobilový trh #výroba áut #vojna na Ukrajine #predaj áut v Rusku
Články podľa značiek