Volkswagen za vyše 2 miliardy postaví experimentálnu továreň vo Wolfsburgu

Plánuje v nej vyrábať novú vlajkovú loď. Elektrický sedan Trinity vo veľkosti Passatu s extra dlhým dojazdom. Mal by byť schopný aj plne autonómnej jazdy.

13.03.2022 15:27
VW Trinity - 2026 Foto:
VW Trinity (na obrázku teaser) sa nakoniec bude vyrábať v úplne novej fabrike vo Wolfsburgu. Stavať sa začne už o rok.
debata

Volkswagen a najmä Herbert Diess, ktorý nikdy nemal dobré vzťahy s odborármi im pri výbere sídla pre novú modernú továreň ustúpili a nakoniec ju postavia priamo vo Wolfsburgu, teda vo svojom domovskom meste.

Továreň bude stáť približne 2,2 miliardy eur a bude sa v nej vyrábať nová elektrická vlajková loď Volkswagenu. Jej názov je Trinity a ide o sedan veľkosti Passatu, ktorý bude mať elektrický dojazd na úrovni 700 kilometrov a bude technologicky pripravený na autonómne riadenie 4. úrovne.

Využije novú revolučnú platformu SSP (Scalable Systems Platform), na ktorú postupne prejdú všetky značky koncernu a ktorá nahradí prakticky všetky teraz používané platformy. Trinity vraj bude cenovo nastavený tak, aby mal potenciál stať sa masovým autom.

VW e-Up - 2020 Čítajte viac VW má recept na Daciu Spring. Do ponuky vracia e-Up!

Začiatok výstavby továrne je naplánovaný na jar roku 2023 a v roku 2026 by už mali z výrobných pásov schádzať prvé automobily. Samotná továreň s plánovanou kapacitou 250 000 áut ročne bude postavená v novom štandarde tak, aby bolo možné vyrobiť auto v časovom limite 10 hodín.

Preto sa zmení logistika, usporiadanie výrobných liniek, výroba sa viac zautomatizuje a mierne sa zúžia možnosti personifikácie. Vzhľadom na vyššie uvedené vyšlo ako efektívnejšie a lacnejšie riešenie vybudovanie novej továrne „na zelenej lúke“, než prestavba niektorej z existujúcich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobil #automobilová fabrika #VW Trinity #výroba elektromobilov
Články podľa značiek