Ceny palív prudko rastú. Hrozí, že budeme tankovať benzín za 2 €

V európskych veľkomestách sa už teraz tankuje benzín za dve eurá. U nás by jeho cena mohla stúpnuť na 1,80 eura. A to je optimistický scenár.

09.03.2022 05:00 , aktualizované: 09:32
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
Rast cien palív je kvôli vojne extrémny, zrejme tento rok vo väčšine krajín padne aj "dvojeurová" hranica.
debata (84)

Ceny palív stále rastú a vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine nemožno predpokladať, že tento trend sa zastaví. Niektorí analytici tvrdia, že v priebehu prvého polroku ceny benzínu vystúpia nad hranicu 1,80 eura za liter a ceny nafty sa vyšplhajú na 1,7 eura za liter. Môže to však byť ešte horšie.

Ceny rastú a budú rásť

Aj na základe osobnej skúsenosti môžeme povedať, že scenár, keď sa liter Naturalu 95 bude na Slovensku predávať za dve eurá nie je vôbec nereálny. Absolvovali sme cestu cez Rakúsko do Nemecka a na diaľniciach, respektíve v centrách veľkých miest sme už pod 1,9 eura za liter 95-oktánového benzínu prakticky nenatankovali. Samozrejme, mimo hlavných ťahov sú ceny v súčasnosti o niečo nižšie.

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac V Maďarsku obmedzujú predaj benzínu! Stovkám malých čerpačiek hrozí krach

Pozreli sme sa aj prostredníctvom dát portálu Fuel-Flash na aktuálne (8. marca) ceny palív v centrách niektorých európskych hlavných miest. Na čerpacích staniciach v Berlíne sa pohybovali ceny 95-oktánového benzínu v rozpätí zhruba od 1,99 do 2,08 eura za liter. V celom Nemecku bola priemerná cena benzínu podľa portálu Fuelo v tento deň (8. marca) 2,095 eura. Vo Viedni sú na tom lepšie, tam sa ceny benzínu pohybovali približne od 1,63 do 1,78 eura. Priemerná cena 95-oktánového benzínu bola 8. marca v Rakúsku podľa údajov portálu Fuelo 1,73 eura.

V centre Paríža ste mohli 8. marca natankovať benzín E10 približne za 1,93 až 2,05 eura, v Ríme je cenové rozpätie v priemere 1,96 až 2,05 eura. Len najlacnejšie čerpačky ho ponúkajú za cenu mierne nad hranicou 1,8 eura. V centre Madridu sú aktuálne ceny 1,79 až 1,85 eura, na najlacnejších benzínových staniciach stojí okolo 1,70 eura. Len pre zaujímavosť uvádzame v tomto kontexte aj regulovanú cenu 95-oktánového benzínu v Maďarsku. Tá je 480 forintov, čo je podľa aktuálneho kurzového lístku NBS 1,22 eura.

V Ríme rastú ceny rýchlo (aktualizácia)

Od čitateľa sme v súvislosti s vyššie uvedenými cenami dostali ohlas, potvrdzujúci ako rýchlo a výrazne rastú ceny v európskych metropolách. Pre zaujímavosť ho uvádzame v plnom znení: „Kde v Ríme ste včera tankovali za 2,05 eura? Prosím, hneď mi pošlite miesto a názov tej pumpy. Žijem v Ríme 18 rokov. Včera sa ceny pohybovali okolo 2,10 až 2,15 eura. Dnes ráno (9. marca), cestou do práce, to už bolo 2,20 eura a v centre Ríma som dnes videl už aj cenu 2,29 eura.“

Stredoeurópska realita

Dáta zo Štatistického úradu potvrdzujú trend rastúcich cien palív. V 8. týždni (končil 27. februára a ide o týždeň v ktorom 24. februára začala vojna na Ukrajine) sa v porovnaní so 7. týždňom zvýšila cena 95-oktánového benzínu o 0,007 eura na 1,565 eura za liter a 98-oktánového benzínu o 0,017 eura na 1,771 eura za liter. Zdražela aj motorová nafta, a to o 0,008 eura na 1,471 eura za liter. Minimálny pokles evidovali štatistici len pri cenách LPG, a to o 0,001 eura (o 0,14 %) na 0,712 za liter.

V uvedenom týždni sa však ešte len trhy spamätávali z prvotného šoku, cenami to viac „zamávalo“ začiatkom marca a aktuálne rastú ešte rýchlejšie kvôli tomu, že Rusi sa začali verejne vyhrážať uzatvorením plynovodu Nord Stream 1.

SUV - tankovanie Čítajte viac Pozor na tankovanie v zahraničí! Za veľa paliva v bandaskách hrozí mastná pokuta!

A ako sme na tom aktuálne s cenami palív na Slovensku a Česku? Podľa portálu benzin.sk sa priemerné ceny Naturalu 95 pohybujú na úrovni 1,61 eura za liter a nafty 1,52 za liter. Rekordné ceny majú po ruskej invázii aj u našich západných susedov. Cena benzínu Natural 95 sa v uplynulom týždni zvýšila o 1,93 koruny (0,08 eura) na priemerných 39,36 koruny (1,54 eura) za liter. Nafta stála v stredu v priemere 38,73 korún(1,51 e­ura) za liter, čo bolo o 2,34 koruny (0,09 eura) viac ako o týždeň skôr.

Vyplýva to z údajov spoločnosti CCS, ktorá ceny sleduje. Podľa analytikov presiahne priemerná cena benzínu v najbližších dňoch 40 českých korún (1,56 eura) za liter. V prípade ak Rusi zastavia vývoz ropy a plynu, respektíve ak kríza bude eskalovať a Kyjev padne, tak ceny vyskočia aj cez 5O českých korún (1,95 eura) za liter. Rovnaký scenár možno predpokladať aj na Slovensku.

Podľa analytikov nás čaká ešte pomerne dlhé obdobie zdražovania pohonných hmôt, ktoré bude trvať aj po ukončení vojny. O tom nepochybuje nikto, otázna je len jeho miera, ktorá bude závisieť od dĺžky konfliktu a spôsobu jeho urovnania. Keďže však aktuálne rastú kvôli vojne nielen ceny ropy a plynu, ale aj energie, niklu, pšenice, rastlinného oleja a množstva ďalších komodít, dá sa temer s určitosťou povedať, že celý tento rok nás bude trápiť aj výrazná inflácia.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #cena ropy #ceny palív #cena benzínu #rast cien palív
Články podľa značiek