Jeep ukázal prvý elektrický model. Bude veľmi ‘francúzsky‘

Doterajšia elektrifikácia Jeepu má korene v technológii bývalého FCA. Prvý čisto elektrický Jeep však presedlá na francúzske základy.

09.03.2022 18:00
debata (1)
Najmenší Jeep bude prvým elektrickým modelom... Foto: Jeep
Jeep Junior Najmenší Jeep bude prvým elektrickým modelom značky. Francúzsku techniku zabalí do dizajnu s typickými prvkami Jeepov.

Koncern Stellantis čaká masívna elektrifikácia. Do konca dekády predstaví jeho 14 značiek celkovo 75 batériových elektromobilov. Medzi nimi aj prvý elektrický Jeep. Vlani demonštrovaný Wrangler Magneto bol totiž len konceptom a Renegade 4×e, Compass 4×e či nový Grand Cherokee sú len plug-in hybridmi. Prvým elektrickým Jeepom sa tak stane model, ktorý doteraz v ponuke nefiguroval. Jeho podobu ukázal sám šéf Stellantisu Carlos Tavares na prezentácii koncernovej stratégie Dare Forward.

Jeep Grand Cherokee - 2021 Čítajte viac Jeep Grand Cherokee: Prvýkrát aj ako plug-in hybrid. A rovno ten najsilnejší

Sympatický mestský crossover s pravdepodobným názvom Junior by sa mal postaviť pod súčasný Renegade. Technické podrobnosti nie sú známe, je ale veľmi pravdepodobné, že na rozdiel od súčasných elektrifikovaných Jeepov, ktoré využívajú technológiu pôvodného FCA (Fiat-Chrysler), bude Junior prvým Jeepom na francúzskych základoch. Šušká sa, že využije platformu e-CMP, ktorú používa napríklad Peugeot e-2008, Citroën ë-C4 či Opel Mokka-e. Bolo by to logické a najmä efektívne riešenie.

Nie je vylúčené, že nový malý Jeep dostane... Foto: Jeep
Jeep Junior Nie je vylúčené, že nový malý Jeep dostane okrem elektrickej verzie aj spaľovacie motory. Platforma e-CMP to umožňuje.

No na druhej strane to znamená, že Junior bude jediným Jeepom bez možnosti pohonu oboch náprav. Vystačiť si bude musieť s tým predným. Do rodiny Jeepov sa bude hlásiť jedine dizajnom s typickou maskou so siedmimi otvormi, tentoraz zaslepenými a hranatejšími líniami. Vylúčený nie je ani príchod verzií so spaľovacím motorom, konkrétne s benzínovými 3-valcami 1,2 PureTech a naftovým motorom s 1,5 HDi. Platforma e-CMP je totiž multienergetická a umožňuje využiť rôzne druhy pohonu.

Jeep Wrangler Magneto Concept - 2021 Čítajte viac Jeep Magneto: Prvý elektrický Wrangler tají to najpodstatnejšie

Novinka má schádzať z výrobných liniek závodu Fiatu v Poľsku. Od Junioru si Jeep sľubuje prílev celkom nových zákazníkov. Vlani sa americkej značke v Európe napriek čipovej kríze vcelku darilo. Podľa údajov Dataforce predal Jeep v minulom roku 137 824 kusov vozidiel, čo bolo o 6,5 % viac v porovnaní s rokom 2020. Najpopu­lárnejším modelom bol Renegade so 69 841 registrá­ciami pred Jeepom Compass s 57 172 zákaz­níkmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep
Články podľa značiek