Barbarstvo: Pozrite sa, čo zostalo z pýchy ukrajinského letectva

Najväčšie nákladné lietadlo na svete, známa "Mrija", sa stalo obeťou bojov o letisko Hostomel. Z jeho zničenia sa navzájom obviňujú obe znepriatelené strany.

09.03.2022 20:00
debata (63)
Mrija bola zničená v rámci bojov o letisko... Foto: SITA/AP
mrija Mrija bola zničená v rámci bojov o letisko Hostomel.

Informácie o tom, že jednou z obetí ruskej invázie na Ukrajinu sa stalo aj najväčšie dopravné lietadlo sveta, prenikli na verejnosť už pred pár dňami. Následne sa objavili aj zábery, ukazujúce ako lietadlo dopadlo. Poškodenia sú tak zásadné, že sa už nikdy od zeme neodlepí.

Toto lietadlo bolo skonštruované tak, aby dokázalo transportovať až 250 ton nákladu vo vnútri trupu. Jeho primárnym účelom však bol prevoz ruského raketoplánu Buran. Preto bolo možné na jeho trup zhora upevniť až 200-tonový náklad. Jeho celková vzletová hmotnosť mohla byť s maximálnou záťažou až 640 ton. Vyhotovený bol jediný kus, prvýkrát vzlietol v roku 1988. Plánovaný bol aj ďalší, nikdy však nevznikol.

Mrija je podľa záberov ruskej televízie... Foto: SITA/AP
antonov Mrija je podľa záberov ruskej televízie absolútne zničená, zostal z nej vrak.

V roku 1991 sa však rozpadol Sovietsky zväz a tým v podstate skončil sovietsky program raketoplánov a lietadlo skončilo v roku 1994 v hangári ako nepotrebné. Stálo na kyjevskom letisku Hostomel, známom aj ako Antonov Airport. Práve spoločnosť Antonov Airlines sa ho rozhodla obnoviť a prerobiť na komerčné nákladné lietadlo. A tak Mrija opäť vzlietla v máji 2001.

V roku 2013 potom oznámili Rusi úmysel začleniť Mriju opäť do vesmírneho programu. O rok neskôr však prišlo k anexii Krymu a prvej ruskej invázii, čo akékoľvek úvahy o spolupráci s Ruskom ukončilo.

V čase druhej ruskej invázie na Ukrajinu sa Mrija nachádzala na letisku Hostomel, ktoré bolo pre ruskú armádu jedným z veľmi dôležitých strategických cieľov. Leží totiž na okraji Kyjeva a disponuje veľkým množstvom hangárov a nachádza sa tam aj 3,5 kilometra dlhá a 60 metra široká pristávacia dráha, na ktorej dokáže pristáť čokoľvek, vrátane ruských nákladných lietadiel, používaných pri invázii.

Preto sa o letisko ostro bojovalo a lietadlo Antonov An-225, čo je oficiálne modelové označenie Mrije, na to doplatil. Takmer kompletne zhorel, kokpit je úplne zničený, rovnako ako aj niektoré motory. Odletieť do bezpečia nemohol, pretože práve v čase invázie prebiehala jeho generálna oprava a nebol letuschopný.

Zo zničenia lietadla sa navzájom obviňujú obe strany. Rusi mohli chcieť zničiť pýchu ukrajinského letectva, Ukrajinci zas nechceli, aby ich „vlajková loď“ skončila v ruských rukách. Ako to bolo v skutočnosti, už pravdepodobne nezistíme. Isté je len to, že jedno z najunikátnejších lietadiel sveta sa stalo ďalšou nezmyselnou obeťou ruskej invázie na Ukrajine.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #vojna na Ukrajine #Mrija #Antonov An-225 #Hostomel
Články podľa značiek