VinFast: Európu chce dobyť vietnamská automobilka. Dizajn navrhli Taliani!

Elektrické modely VF8 a VF9 si už možno objednať. Majú pomerne ambiciózne ceny, no sľubujú dojazd nad 500 km.

14.03.2022 14:00
vinfast Foto:
Vietnamské elektromobily VF8 a VF9 sa chystajú na európsky trh už v tomto roku.
debata (5)

VinFast je ambiciózna vietnamská automobilka, zameraná na elektromobily, ktorá vznikla len v roku 2017. Patrí vietnamskému miliardárovi Pham Nhat Vuongovi, ktorý s ňou má veľké plány a chcel by sa presadiť ako v Európe, tak aj v USA a v Kanade.

Vinfast VF9
Vinfast VF8
+8Vinfast VF9

A to hneď svojimi dvomi čisto elektrickými modelmi, ktoré majú označenie VF8 a VF 9. Oba navrhovalo štúdio Pininfarina. VF8 má byť „sofistikované rodinné elektrické SUV“ so štartovacou cenou 43 450 eur. Tá sa vzťahuje na francúzsky trh, inde sa môžu ceny líšiť. Dodávať sa bude aj do Nemecka a Holandska. A podľa informácií na webe už od konca tohto roku.

Elektromobil VF8 bude mať maximálny výkon až 300 kW a sľubuje dojazd vyše 500 kilometrov podľa testovacej procedúry WLTP. Maximálny krútiaci moment má byť 620 Nm a na stovku bude auto schopné zrýchliť za 5,5 sekundy.

Video

Uvedená cena sa však vzťahuje na slabšiu verziu s výkonom motoru 260 kW. Zaujímavé je, že batériu chce výrobca prenajímať a automaticky ju vymení akonáhle klesne jej kapacita pod 70 percent pôvodnej. V lacnejšej verzii jej lízingu bude obmedzený kilometrový nájazd, v drahšej nie. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Model VF9 má byť vlajkovou loďou a ide o naozaj impozantné veľké 7-miestne elektrické SUV, ktorého cena bude začínať na 58 650 eurách. Po technickej stránke bude vybavené rovnako ako model VF8, len vďaka horšej aerodynamike a vyššej hmotnosti bude mať zrýchlenie na stovku o sekundu horšie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #VinFast #vietnamské auto #vietnamská automobilka
Články podľa značiek