‘Znárodnenie‘ zahraničných automobiliek v Rusku? V podstate posvätené

To, čo sa zdalo ešte pred pár dňami fikciou, naberá na reálnych kontúrach. Predseda ruskej vládnej strany Jednotné Rusko sa už vyhráža zahraničným investorom „znárodnením“ podnikov.

10.03.2022 06:00
debata (26)
Dva závody koncernu VW tiež zastavili výrobu.... Foto: SITA/AP, Volkswagen
VW Group - výrobný závod Kaluga Dva závody koncernu VW tiež zastavili výrobu. Ich osud môže byť dramatický.

Západné sankcie proti Rusku za jeho bezprecedentnú agresiu na Ukrajine a tiež nesúhlas západných automobiliek s inváziou ochromili tamojší automobilový priemysel. Prakticky všetky významné značky prítomné na ruskom trhu už zastavili dovoz a predaj áut v Ruskej federácii a mnohí z tých, ktorí majú v tejto krajine podniky, zastavili výrobné linky. Alebo dokonca plánujú odchod z krajiny. Dosahy na ruskú ekonomiku sú zrejmé. Dalo sa očakávať, že ruská strana bude odpor západných investorov niesť s nevôľou. Už minulý týždeň podpredseda vlády Andrej Belousov povedal, že ak sa automobilky stiahnu z Ruska, zavrú svoje fabriky a prepustia zamestnancov, bude to vláda považovať za úmyselný bankrot.

Rusko - predaj áut po invázii Čítajte viac Vypredané: V Rusku už kolabuje trh s autami. Chýbajú ceny!

Bola to prvá jasná vyhrážka. Všimlo si ju aj Európske združenie automobilových výrobcov ACEA. Jeho šéf Eric-Mark Huitema vyjadril začiatkom týždňa mimoriadne znepokojenie nad rizikom, že automobilky môžu o tieto fabriky a s nimi aj o svoje miliardové investície prísť. A nielen to, sú reálne obavy, že Rusi by mohli tieto výrobné kapacity použiť na výrobu vojenskej techniky. „V Rusku je už množstvo tovární, o ktorých sa hovorí, že boli skonfiškované na výrobu vojenského materiálu. Zatiaľ však ide prevažne o miestne podniky. V Rusku sa však vyrába pomerne veľa nákladných áut. Môžu ich použiť, ak sa tie ruské začnú kaziť na cestách,“ povedal šéf ACEA pre holandské rádio BRN.

Lada - produkcia AvtoVAZ Čítajte viac Takto zdecimovala vojna výrobu áut. Rusi sa už vyhrážajú

Teraz dostáva scenár „znárodnenia“ ešte reálnejšie obrysy. Otvorene o tom hovoril Andrej Turčak, generálny tajomník ruskej vládnej strany Jednotné Rusko na jej webovej stránke. „Jednotné Rusko navrhuje znárodnenie výrobných závodov spoločností, ktoré ohlásia svoj odchod a zatvorenie výroby v Rusku počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Toto je extrémne opatrenie, ale nebudeme tolerovať, aby nás bodli nožom do chrbta, a budeme chrániť našich ľudí. Toto je skutočná vojna, nie proti Rusku ako celku, ale proti našim občanom“ povedal Turčak. A dodal, že Rusko „prijme tvrdé odvetné opatrenia a bude konať v súlade s vojnovými zákonmi". Konanie zahraničných výrobcov tiež prirovnal k princípu, keď idú „včely proti medu“.

Leoni, automobilove kable Čítajte viac Vojna devastuje výrobu áut v Európe. Začína chýbať neón, paládium aj nikel

Reagoval tým najmä na odchod fínskych spoločností Fazer, Valio a Puling, ktoré ako ostatné oznámili zmrazenie obchodných aktivít v Rusku a zatvorenie svojich potravinárskych závodov. Automobiliek sa ale tieto riziká týkajú, samozrejme, tiež. Od vyhrážok ku skutkom pritom nemusí byť ďaleko. Jednotné Rusko je „Putinovou stranou“. Ako jej kandidát uspel v prezidentských voľbách. Podľa politológov je táto strana stranou plnou nacionalizmu. Po vlaňajších voľbách má v Štátnej dume 324 z celkovo 450 kresiel. To jej umožňuje prijímať aj ústavné zmeny. Po prvý raz od roku 1993 však voľby nesledovali pozorovatelia z OBSE pre reštrikcie ruských úradov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek