VW ID. Life: Kabaň už úraduje! Koncept lacného elektromobilu išiel do ‘koša‘

Najlacnejší elektromobil VW, ktorý sa predstavil zatiaľ len ako koncept ID. Life, upadol vo Wolfsburgu do nemilosti. Niet pochýb, že za zmenou kurzu stojí nový šéfdizajnér značky - Jozef Kabaň.

10.03.2022 16:00
debata (1)
Koncept VW ID.Life, ktorý mal naznačiť budúci... Foto: SITA/AP, Volkswagen
Jozef Kabaň - ID. Life Concept Koncept VW ID.Life, ktorý mal naznačiť budúci najmenší elektromobil ID.2, to má zrátané. Vo Wolfsburgu mu vystavili stop. Kabaň už pracuje na celkom novom dizajne.

Volkswagen predstavil vlani na výstave IAA Mobility v Mníchove, ktorá nahradila zaniknutý jesenný autosalón vo Frankfurte, štúdiu VW ID. Life. Išlo o avízo dlhšie diskutovaného lacného elektromobilu, ktorý by mal štartovať na cene 20 000 eur a do výroby zamieriť v roku 2025. Prezentácie sa zúčastnil aj slovenský dizajnér Jozef Kabaň, ktorý sa po krátkych „epizódach“ v BMW a Rolls-Royce vrátil vlani v januári späť do koncernu Volkswagen, a to rovno na post šéfdizajnéra značky VW. Samozrejme, ako velí firemná kultúra, musel sa štúdie s nádychom retra zastať. Dokonca za jeden rok na pôvodne rozpracovanom návrhu aj čo-to zmenil. Zdá sa však, že ani tak nebol spokojný.

Jozef Kabaň Čítajte viac Jozef Kabaň sa vracia do nemeckého koncernu. Bude šéfom dizajnu VW

Nemecký Automobilwoche totiž priniesol informáciu, že koncept upadol vo Wolfsburgu do nemilosti. Ťažko si predstaviť, že by nespokojnosť vyjadrilo samo vedenie. Pri premiére sa totiž Ralf Brandstätter, šéf Volkswagen vyjadril, že „ID. Life je víziou novej generácie plne elektrickej mestskej mobility. Pri vytváraní konceptu sme sa dôsledne zameriavali na potreby mladších zákazníkov. Veríme, že ešte viac ako dnes bude auto budúcnosti o životnom štýle a osobnom prejave. Zákazník zajtrajška sa nebude chcieť jednoducho dostať z bodu A do bodu B, oveľa viac ho budú zaujímať zážitky, ktoré môže auto ponúknuť. ID. Life je našou odpoveďou.“

VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
+12VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
VW ID.Life Concept - 2021
+10VW ID.Life Concept - 2021-1600-27

Superlatívami nešetril ani hovorca značky, ktorý pre Autonews povedal, že koncept bol „extrémne dobre prijatý“. Teraz je ale isté, že z pôvodného retro dizajnu nezostane kameň na kameni. Podľa Automobilwoche už Kabaňov tím pracuje na celkom novom návrhu, ktorý má byť podstatne modernejší a zameraný na mladú klientelu, ktorá si zakladá na štýle a konektivite. Nepochybujeme o tom, že za takou radikálnou zmenou kurzu stojí práve Kabaň. ID. Life bol možno zaujímavou alternatívou, ale nie dostatočnou pre dizajnéra, ktorý navrhol Bugatti Veyron, Audi A5, či celý rad nových modelov Škody, vrátane nádherného Superbu alebo SUV Kodiaq. Áut, ktoré narobili problémy Passatu aj Tiguanu.

VW ID.Life Concept - 2021 Čítajte viac VW ID.Life: Toto je ‘lacný‘ elektromobil na rok 2025. Robil na ňom aj Kabaň

Kabaň by mohol pomôcť Volkswagenu vyjsť z bludného kruhu konzervatívneho dizajnu. Recept Golfu, ktorý je 8-násobnou evolúciou motívu spred piatich desaťročí, nebude fungovať večne. Dokonca aj dizajn elektrickej Škody Enyaq iV, na ktorej ešte Kabaň čiastočne pracoval, bol prijatý lepšie ako dizajn VW ID.4, čo ukázali aktuálne výsledky novinárskej ankety európskeho auta roka. ID.4 sa na rozdiel od Enyaqu iV nedostalo ani len do sedmičky finalistov. Kabaňov tím tak začína pracovať na čistom hárku papiera. Termín príchodu na trh by to ale nemalo ohroziť. Novinka má mať veľkosť Pola a mala by niesť označenie ID.2. Nasledovať ju bude SUV ID.2 X, ktoré bude elektrickým pendantom modelu T-Cross.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Concept #koncept #VW #Jozef Kabaň #VW ID. Life #Kabaň
Články podľa značiek