Hekeri ‘blokli‘ nabíjačky na diaľnici Moskva – Petrohrad. Displeje hania Putina

Boj proti ruskej invázii na Ukrajine sa vedie na viacerých frontoch. Hekeri nezaostávajú. Nabíjacie stanice pre elektromobily na ruskej diaľnici M11 minulý týždeň síce nenabíjali, ale zato vzdávali hold Ukrajine a nadávali ruskému prezidentovi.

10.03.2022 20:00
debata (11)
Ruská sieť nabíjačiek Rosseti sa stala terčom... Foto: SITA/AP, Youtube
Rusko - nabíjačky napadnuté hekermi Ruská sieť nabíjačiek Rosseti sa stala terčom hekerov, ktorí týmto spôsobom reagovali na ruskú inváziu.

„Špeciálna vojenská operácia“, ako nazýva Rusko krvavý vpád svojich vojsk na územie Ukrajiny, zdesila aj hekerskú komunitu. Tá už napadla viaceré ruské stránky, nabúrala sa do ruskej televízie, údajne získala zoznam ruských agentov a nedávno odstavila nabíjacie stanice na ruskej diaľnici M11 medzi Moskvou a Petrohradom s dĺžkou 700 km. Informáciu o tom priniesol web Electreck. Ruskí majitelia elektromobilov si na tejto trase nedokázali nabiť svoje vozidlá v sieti prevádzkovateľa staníc Rosseti. Jeden z nich si ale nenechal túto skutočnosť pre seba a na svoj účet zavesil video, ktoré natočil smartfónom.

Tesla - krádež hekermi Čítajte viac Belgickí vedci ukradli Teslu X. Varujú pred veľkou ‘dierou‘

Z neho je zrejmé, že pri deaktivácii nabíjačiek sa hekeri Anonymous nezastavili. Ako vidieť zo záznamu, na displejoch stojanov sa objavovali viaceré posolstvá, za ktoré by ste dnes v Rusku skončili s najväčšou pravdepodobnosťou za mrežami. Displeje zobrazovali nápisy ako „Sláva Ukrajine“, „Sláva hrdinom“, „Smrť nepriateľom“ ale aj „Putin je ‘Chuilo‘.“ Podľa portálu Vice sa posledná hláška (v ukrajinskom origináli Путiн хуйло) stala populárna už v roku 2014, po ruskej invázii na Krym. Predovšetkým medzi futbalovými fanúšikmi FK Metalist Charkov a FK Šachťar Doneck.

Pozrite si šokovaného ruského motoristu pri „heknutej“ nabíjačke

Nevieme, čo je s odvážlivcom, ktorý si trúfol video zverejniť, v každom prípade už stihlo obletieť celý svet. Ruský prevádzkovateľ siete, spoločnosť Rosseti, na svojom facebookovom profile reagovala, že výpadok má na svedomí charkovská firma AutoEnterprise, dodávajúca súčiastky na tieto stojany. V softvéri mali údajne ostať zadné dvierka a vďaka tomu sa Ukrajincom podarilo nabíjačky znefunkčniť. Spoločnosť tiež informovala, že dotknuté stojany sa podarilo „izolovať“ od siete a postupne uviesť do prevádzky. Hekerské útoky budú ale pravdepodobne stále silnieť.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nabíjačky #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek