Ekológovia chcú zakázať jazdiť v nedeľu. Ako krok proti Putinovi

Invázia Ruska na Ukrajinu už stihla vyšponovať ceny benzínu a nafty na historické maximá. Horšie však je, že peniazmi za ruskú ropu financujeme Putinovo vojenské besnenie. Nemecký Greenpeace má riešenie.

11.03.2022 16:00
debata (30)
Greenpeace navrhuje prijať v Európe rýchlo... Foto: TASR
Zákaz vychádzania / Lockdown / Greenpeace navrhuje prijať v Európe rýchlo jednoduché opatrenia, aby sme znížili závislosť od ruskej ropy.

Nemecká pobočka Greenpeace navrhla krátkodobé opatrenia, ktoré by znížili spotrebu benzínu a nafty v Nemecku s tým, že by sa mohli rozšíriť na celú Európu. Cieľom je aspoň čiastočne znížiť závislosť mnohých ekonomík, vrátane tej nemeckej, od ruskej ropy a nepodieľať sa na financovaní Ruska vo vojne na Ukrajine. „Každé naplnenie nádrže, každá dodávka vykurovacieho oleja vlieva peniaze do Putinovej vojnovej truhlice,“ hovorí dopravný expert Greenpeace Benjamin Stephan. „Táto neprijateľná finančná pomoc pre Putinov útok na Ukrajinu by sa mohla výrazne znížiť už zajtra.“

Greenpece tvrdí, že jeho opatreniami by sa dalo prakticky okamžite nahradiť 10 až 12 % dovozu ropy a ropných produktov. Platiť by mali do skončenia konfliktu. V prvom rade environmentalisti navrhujú znížiť maximálnu povolenú rýchlosť áut na diaľnici na 100 km/h, mimo obcí na 80 km/h a v obciach na 30 km/h. Tým by sa znížila spotreba paliva. Druhým návrhom je, aby firmy umožnili, podobne ako počas pandémie, pracovať zamestnancom doma. Tým, že by nedochádzali do práce, minuli by menej pohonných hmôt. Ďalej Greenpeace navrhuje, aby sa majitelia áut zriekli každej štvrtej jazdy autom, ktorá je dlhšia ako 20 km.

Posledným opatrením pre motoristov je zaviesť dve nedele do mesiaca bez áut. Ďalšie možnosti úspor vidia v nahradení leteckých spojení na kratšie vzdialenosti železničnou dopravou. Možno vám takéto zmeny nie sú po chuti, ale logiku majú. Uskromniť sa je to najmenej, čo môžeme urobiť pre to, aby sa čo najskôr skončilo vojnové besnenie ruskej armády na Ukrajine. Slovensko by sa ale malo uskromniť ešte viac. Kým totiž v Nemecku predstavuje ruská ropa na celkovom dovoze ropy do krajiny 35 %, na Slovensku je závislosť od Ruska 100-percentná.

VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac ‘Znárodnenie‘ zahraničných automobiliek v Rusku? V podstate posvätené

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine
Články podľa značiek