Roky opustená predajňa BMW ukrýva skvosty. Ale v stave na zaplakanie

Ťažko si predstaviť, že by ste dobrovoľne opustili svoj majetok a nechali ho len tak chátrať. Ale presne to sa stalo v španielskej Tarragone, kde už celé dekády hrdzavejú v zanedbanej predajni BMW desiatky áut. A medzi nimi aj legendy.

11.03.2022 18:00
debata (4)
Desiatky rokov odstavené autá v zavretej... Foto: Youtube
BMW - opustená predajňa BMW v Tarragone Desiatky rokov odstavené autá v zavretej predajni BMW sa len tak ľahko nevidia. Ciest si veľa neužili. Niektoré vôbec.

Príbeh dílerstva BMW v španielskej Tarragone je naozaj nepochopiteľný. Vlastnil ho tamojší predajca mníchovskej značky. A iste sa mu darilo, pretože predaj BMW je lukratívnym biznisom. Navyše BMW nemalo v posledných dekádach žiadne veľké krízy. Naopak, rástlo. Nehovoriac o období deväťdesiatych rokov, keď si nevšímalo vtedajšiu recesiu a neohrozene plávalo rozbúrenými ekonomickými vodami. Práve vtedy sa ale čosi stalo. Majiteľ predajne s obchodovaním áut skončil a keďže bol aj náruživým zberateľom, rozhodol sa stavbu využiť ako prístrešok nielen pre BMW, ale aj pre ďalšie kúsky svojej kolekcie.

Škoda 105 L - 1986 Čítajte viac Táto ‘smutná‘ Škoda 105 sa zatúlala až na Floridu. Je na predaj

Iste by ste predpokladali, že zberateľ bude mať k autám vzťah, bude sa o ne starať a ak má náhodou dlžoby, aspoň sa zbaví tých, ktoré nikdy nedorazili k svojim zákazníkom a na odometri majú len pár najazdených kilometrov. Tak to však v tomto prípade nebolo. Predajňa ostala z neznámych príčin opustená a autá ponechané osudu. A nehovoríme o nejakých tuctových BMW. Pohľad do tohto skanzenu prezrádza napríklad prítomnosť dnes už kultového BMW M5 prvej generácie (E28) z roku 1985, ktorého 6-valec dával na tú dobu neuveriteľných 210 kW. A pokračovať môžeme úžasným kupé 850i či sedanom 525td so zamatovým 6-valcovým dieslom.

Pozrite si video prehliadky opustenej predajne BMW

Za zmienku stojí aj 12-valcová vlajková loď 750i, ktorá zvládala šprint na stovku za 7,4 sekundy či kabriolet radu 3 s plátennou strechou z osemdesiatych rokov. Vo svojej dobe to boli všetko autá snov a konkurencia kvôli nim takmer nespávala. Pod jednou strechou sa ale nachádzajú aj zberateľské kúsky iných značiek, ako Afa Romeo Alfetta a kupé GTV6. Kolorit dopĺňa aj zopár Citroënov, Lancii, Jeepov či NSU. A sú tu aj desiatky motocyklov vrátane Ducati. Bohužiaľ, všetky kúsky majú čosi spoločné. Je to relatívne zlý stav. Sú v prachu a často pokryté agresívnym vtáčím trusom. Pre milovníkov áut je to pohľad na zaplakanie.

London Barn Finds - zbierka veteránov Čítajte viac V Londýne objavili zaprášený poklad. Až 174 starých áut

No budúcnosť nemusí byť úplne čierna. Objekt je totiž teraz na predaj aj s ním aj tieto youngtimery. Je možné, že pod zúboženým lakom sa predsa len skrýva technika v dobrom stave, ktorú by bolo možné priviesť opäť k životu. Video z miesta naznačuje, že napríklad interiéry sú zachovalé, až na výnimky. Bez renovácie to síce nepôjde, veď autá majú aj viac ako 30 rokov, ale tá nakoniec nemusí byť až taká drahá, keďže väčšina z vozidiel má za sebou len pár kilometrov, a navyše sú kompletné. A keďže v objekte bola pôvodne aj klampiareň a dielňa, náradie či rôzne prípravky budú hneď poruke.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #veterány #Tarragona #predajňa áut
Články podľa značiek