Chýba neón na výrobu čipov. Ukrajina bola jeho najväčším dodávateľom

Ukrajina zabezpečovala približne polovicu svetovej produkcie neónu, potrebného pre čipy. Teraz je jeho výroba úplne zastavená.

18.03.2022 12:00
ingas Foto:
Ukrajinský Ingas patrí k najväčším svetovým producentom neónu.
debata (4)

Už začiatkom mesiaca sme písali o tom, že vojna na Ukrajine spôsobí obrovské problémy v dodávateľsko-odberateľských reťazcoch, ktoré môžu v konečnom dôsledku do veľkej miery paralyzovať výrobu áut hlavne v Európe. A nielen áut, ale aj elektroniky.

Na prelome rokov sa automobilky sťažovali, že čipová kríza sa pretiahne minimálne do polovice roka a bude im komplikovať výrobu. Vtedy však ešte nikto netušil, aká pohroma príde koncom februára. Invázia Ruska na Ukrajinu spôsobuje výpadky ďalších životne dôležitých komponentov, potrebných pre výrobu áut.

Ako prvé začali chýbať elektrické káble, kvôli ktorým museli zásadne obmedziť výrobu prakticky všetky automobilky, vyrábajúce autá v Európe. Dôvodom bolo, že ich výrobu zastavil jeden z najväčších producentov – spoločnosť Leoni, zamestnávajúca na Ukrajine približne 7 000 ľudí. Problémy majú aj ich ďalší výrobcovia, spoločnosti Fujikura a Nexans.

Aktuálne sa objavuje ďalší problém, ktorý bude ešte vážnejší – nedostatok neónu. Dvaja veľkí ukrajinskí dodávatelia, Ingas a Cryoin, totiž zastavili pre ruskú agresiu jeho produkciu. Agentúra Reuters, ktorá o to informovala, odhaduje, že na tieto firmy pripadá 45 až 54 percent svetovej produkcie neónu pre lasery používané na výrobu čipov. Teda približne polovica svetovej produkcie.

čína konzulát Čcheng-tu Čítajte viac Kto najviac profituje z vojny na Ukrajine? Predsa čínske automobilky!

Globálna spotreba neónu na výrobu čipov podľa poradenskej spoločnosti Techcet dosiahla v minulom roku okolo 540 ton. Jeho nedostatok ešte viac skomplikuje výrobu čipov, potrebných nielen pre autá, ale aj počítače, mobily, respektíve akúkoľvek inteligentnú elektroniku.

Momentálne nie je úplne jasné, koľko neónu majú výrobcovia čipov v zásobe a odhady expertov sa výrazne líšia, takže predpovedať presnejšie, ako sa výroba čipov skomplikuje, zatiaľ nie je možné. A so zlými správami ešte nekončíme. Ďalším problematickým prvkom, ktorého dodávky už viaznu a budú viaznuť ešte viac, je paládium, potrebné napríklad na výrobu katalyzátorov. Pri ňom patrí k veľkým dodávateľom pre zmenu Rusko. To patrí taktiež k strategickým dodávateľom niklu, potrebné pre lítiové batérie elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NEON #vojna na Ukrajine #paládium #čipová kríza #nedostatok polovodičov
Články podľa značiek