Prvé Tesly z Berlína odovzdá Musk osobne!

Výstavba berlínskej Gigafactory občas pripomínala tragikomédiu, napokon však všetko dobre dopadlo. Výroba v nej oficiálne začne 22. marca.

17.03.2022 12:00
debata
Elon Musk oficiálne oznámil, že berlínska... Foto: SITA/AP, Britta Pedersen
Saturday Night Live-Elon Musk Elon Musk oficiálne oznámil, že berlínska Gigafactory konečne začína vyrábať.

Čakanie na prvé zákaznícke vozidlá Tesla Model Y vyrobené v Gigafactory Berlín v Nemecku je na konci, Elon Musk potvrdil nielen to, že výroba automobilov Model Y začne 22. marca, ale aj to, že prvým tridsiatim novým majiteľom odovzdá ich nové autá osobne.

Tesla už začala rozposielať pozvánky na slávnostné zahájenie výroby na 22. marca na tretiu popoludní. Automobilka už v novej Gigafactory vyrobila stovky vozidiel, ale doteraz ich nesmela predávať, nemala totiž oficiálne povolenie na spustenie výroby, respektíve nebola skolaudovaná.

Po mesiacoch odkladov a niekoľkých „tvrdých“ súdnych sporoch ho napokon minulý týždeň konečne získala po ekologickom schválení nového montážneho závodu na okraji nemeckého hlavného mesta. Viac sme o probléme písali v tomto článku:

gigafactory berlin Čítajte viac ‘Nekonečný príbeh‘ končí: Tesla môže v Nemecku vyrábať. Podmienečne

Verilo sa, že to bol posledný regulačný krok potrebný na to, aby Tesla mohla oficiálne začať vyrábať vozidlá v Gigafactory Berlín. Schválenie je však viazané na približne 400 rôznych podmienok, ktoré musela automobilka splniť a možno ešte voči nemu podať námietky.

Spoločnosť Tesla a aj Elon Musk na mikroblogovacej sieti napísali, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu čelí výrazným inflačným tlakom a problémy má aj jeho druhá veľká spoločnosť SpaceX. Dôvodom je enormný nárast cien surovín a zlyhávanie dodávateľsko-odberateľských reťazcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Gigafactory Berlín #zahájenie výroby
Články podľa značiek