Vyrastie na východe fabrika Volva? Možno bojujeme práve o ňu

Nedávne slová Richarda Sulíka o snahe získať miliardovú investíciu pre priemyselný park neďaleko Košíc dostávajú reálnejšie kontúry, ak ich dáme do súvisu s informáciou, že Volvo plánuje výstavbu tretej európskej továrne.

17.03.2022 14:00
Volvo XC60 - výroba v Číne Foto:
Volvo má v súčasnosti v Európe dva výrobné závody, no na starom kontinente chce svoje kapacity zvýšiť treťou fabrikou. O jej umiestnení sa ešte nerozhodlo. Slovensko však môže byť jednou z kandidátskych krajín.
debata (10)

Nemecký Automobilwoche priniesol informáciu, že švédske Volvo zvažuje výstavbu tretieho závodu v Európe. Mal by vyrásť do polovice dekády, aby Volvo splnilo svoj cieľ výroby 1,2 milióna áut ročne. Vyjadril sa tak finančný riaditeľ spoločnosti Bjorn Annwall. „V tejto fáze môžeme povedať, že nebolo prijaté žiadne rozhodnutie. Spoločnosť Volvo Cars však za posledné desaťročie rýchlo rástla a jej cieľom je pokračovať v raste podobným tempom aj v budúcnosti,“ uviedol hovorca pre agentúru Reuters.

volvo kaluga Čítajte viac Volvo ako prvá automobilka zastavila dodávky aj výrobu áut v Rusku

Volvo, vlastnené čínskou spoločnosťou Geely, sa stalo druhou najväčšou firmou kótovanou na burze vo Švédsku s hodnotou 18 miliárd dolárov (15,72 miliardy eur). V súčasnosti má v Európe dve továrne – jednu vo Švédsku a druhú v Belgicku. Celkovo má Volvo šesť výrobných závodov na celom svete. Vlajkovú loď S90 a SUV XC60 vyrába napríklad už len v Číne, odkiaľ ich dováža. „Potrebujeme oba naše závody v Európe, ale potrebujeme ešte viac. Preto chceme postaviť tretí závod,“ povedal Annwall pre Automobilwoche. Kde bude závod stáť, zatiaľ nie je jasné, povedal.

James Rowan - nový šéf Volva Čítajte viac Volvo vymenilo šéfa. Ten nový prichádza od ‘vysávačov‘!

Nie je vylúčené, že práve táto investícia je jednou z troch, ktoré minulý týždeň spomínal Richard Sulík v súvislosti s priemyselným parkom Valaliky na východe Slovenska. A možno tou najväčšou, o ktorej sa vyjadril, že „pri tejto investícii sa bavíme o miliardách eur a tisíckach pracovných miest. Ak sa toto podarí, bude to najväčší počin našej vlády tu, na východe,“ uviedol Sulík. Treba ju ale vybojovať, pretože má o ňu záujem aj susedné Maďarsko. A s Maďarmi sme už jednu vojnu prehrali v roku 2018, keď sa BMW rozhodlo pred Slovenskom uprednostniť našich južných susedov.

Volvo Recharge Concept - 2021 Čítajte viac Volvo XC90: Vlajkové SUV čaká veľká transformácia. Je to dobrý ťah?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Slovensko #Volvo #automobilový priemysel
Články podľa značiek