WCOTY 2022: Poznáme tri najlepšie autá sveta. Všetky sú elektrické

Anketa Svetové auto roka 2022 sa prehupla do ďalšej fázy. Víťaza síce ešte nepoznáme, ale isté je, že to bude elektrické SUV.

17.03.2022 16:00
debata
Toto je desať pôvodných kandidátov z marcového... Foto: WCOTY
WCOTY - 2022 Toto je desať pôvodných kandidátov z marcového kola. Ostali však len traja.

Len nedávno sme sa dozvedeli víťaza európskej ankety Auto roka COTY 2022. Je ním elektrická Kia EV6. To ale nemusí byť jej posledným zárezom do pažby. Teraz tu máme totiž troch finalistov celosvetovej ankety World Car of the Year ( WCOTY) a Kia EV6 medzi nimi nechýba. Spoločnosť jej ešte robí sesterský Hyundai Ioniq 5, s ktorým sa delí o 800 V elektrickú architektúru, a Ford Mach-E. Ak sa len trochu zaujímate o autá, je vám jasné, že všetky tri spája elektrický pohon. Takže víťaz, ktorého meno sa dozvieme v apríli, bude nepochybne elektromobilom. A naisto tiež SUV.

Chuť si muselo nechať zájsť ďalších sedem adeptov, ktorí sa snažili prebojovať do finále. Vo februárovom „site“ totiž porota zložená zo 102 novinárov z 33 krajín pustila do ďalšieho kola v hlavnej kategórii desať áut. Nádeje si robili aj Audi Q4 e-tron, Cupra Formentor, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Tucson, Lexus NX a Toyota GR86 so svojím dvojčaťom Subaru BRZ na jednej kandidátke. Pre niektoré z nich to ale nie je úplný koniec. WCOTY má totiž päť podkategórií. Zvláštne ale je, že v triede elektromobilov nenájdeme vo finálovej trojke Mustang Mach-E ani Kiu EV6. Z trojice finalistov sa sem prebojoval len Hyundai Ioniq. Zato postúpili Mercedes-Benz EQS a Audi e-tron GT.

Kia EV6 - COTY 2022 Čítajte viac COTY 2022: Európskym autom roka je Kia EV6. Ruské hlasy sa ale nepočítali!

Elektromobily nájdeme aj v ďalších kategóriách. V triede Luxusné auto roka súťaží opäť Merceds-Benz EQS, luxusné elektrické SUV BMW iX, ale tiež jediný zástupca s klasickým pohonom Genesis GV70. Audi e-tron GT zasa bodovalo medzi športovými autami, kde bude zápoliť s pravovernými 6-valcovými BMW M3/M4 a novými japonskými zadokolkami Toyota GR86 so Subaru BRZ. No a zastúpenie majú elektrické autá aj medzi finalistami o cenu za najlepší dizajn roka. Vlastne ju ovládli, pretože postúpili Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a elektrické 4-dverové kupé Audi e-tron GT.

Miernu prevahu mali spaľovacie motory jedine v kategórii mestských áut. Finalistami sú Opel Mokka, Toyota Yaris Cross a VW Taigun. No ako vieme, Mokka môže byť aj čistým elektromobilom a miniatúrne SUV Yaris Cross je hybridom, takže trend je jasný. Neelektrifikované autá už nemajú v budúcnosti šancu. V podstate ich v aktuálnom ročníku WCOTY reprezentuje jedine VW Taigun, Toyota GR86/Subaru BRZ, Genesis GV70 a športové dvojičky z Mníchova BMW M3/M4. Či budú mať ale elektromobily taký úspech ako pri porote novinárov aj medzi zákazníkmi, ukáže až čas. Elektromobilita je totiž výrazne drahšia, a tak sa elektromobilom darí len tam, kde sú dotované.

Svetové auto roka (2022)

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Ford Mustang Mach-E GT - 2021

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 - 2021 Foto: Hyundai
Hyundai Ioniq 5 - 2021 Hyundai Ioniq 5 - 2021

Kia EV6

Kia EV6 - 2021 Foto: Kia
Kia EV6 - 2021 Kia EV6 - 2021

Pozrite si kandidátov v ďalších kategóriách

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #Ford #WCOTY #Svetové auto roka #Ford Mustang Mach-E #Kia EV6 #Hyunai Ioniq 5
Články podľa značiek