Škoda 706 RTO Climatic: Prvý autobus s ‘klímou‘ jazdil v ČSSR už v roku 1961

Klimatizácia je dnes bežnou súčasťou výbavy mestských aj diaľkových autobusov, no začiatkom šesťdesiatych rokov bola skutočnou raritou. Ako prvá ju dostala legendárna Škoda 706 RTO. Prevádzka si však vyžadovala špecialistu na palube. A aj tak príliš nefungovala.

19.03.2022 07:00
debata (4)
Škoda 706 RTO vznikla zo sériovej diaľkovej... Foto: Zdro: Jan Touš, Pavel Zatočil, Věroslav Zatočil
Škoda 706 RTO Climatic - 2021 Škoda 706 RTO vznikla zo sériovej diaľkovej verzie autobusu. Klimatizáciu dostala až dodatočne v kolínskom podniku Frigera.

S informáciou o prvom československom autobuse s klimatizáciou prišli nadšenci zo Slovenskej autobusovej dopravy vo Zvolene. Podarilo sa im totiž odkryť tajomnú históriu tohto ojedinelého unikátu. Nebolo to ale jednoduché. Celá „detektívka“ sa začala už v roku 2018, keď dopravca SAD Zvolen zverejnil na svojom facebookovom profile historickú fotografiu 706 RTO Climatic z roku 1961. Bola zo zájazdu zamestnancov spoločnosti Frigera v bývalej Juhoslávii. A k snímke „pribalili“ nadšenci aj výzvu na poskytnutie prípadných informácií. Ak by náhodou o klimatizovanej „ertéočke“ ktosi čosi vedel. Lenže roky sa nič nedialo. No potom sa stal zázrak. Ozval sa sám šofér tohto autobusu!

Neuveriteľné, pán Věroslav Zatočil má totiž 91 rokov. Pamätá si toho naozaj veľa. Bol jediným šoférom, ktorý mal tú česť so špeciálnou Škodou 706 RTO jazdiť. Vďaka nemu vieme, že príbeh tohto autobusu začal ešte koncom päťdesiatych rokov. Bol jedným z mnohých, ktoré v Karose Vysoké Mýto vyrobili na podvozku nákladnej Škody 706 RO z Liberca. Išlo diaľkovú verziu Lux s komfortnými sedadlami, ale bez typických strešných okienok. Výnimočným sa tento exemplár stal až v roku 1961, keď sa dostal do rúk spomínanej spoločnosti Frigera v Kolíne. Tá vyrábala pre koncern General Motors (!) chladiace kompresory a aj neskôr sa venovala chladiacej a mraziarenskej technike.

Rozvod ochladeného vzduchu zabezpečoval... Foto: Zdro: Jan Touš, Pavel Zatočil, Věroslav Zatočil
Škoda 706 RTO Climatic - 2021 Rozvod ochladeného vzduchu zabezpečoval špeciálny strešný tunel.

Práve tu do RTO namontovali prvú strešnú klimatizáciu. Autobus mal slúžiť pre podnikovú dopravu. Klimatizácia bola naplnená freónom. Kompresorovú jednotku umiestnili špecialisti Frigery v zadnej časti, takže autobus prišiel o štyri miesta na sedenia. Systém poháňali hydromotory. Ochladený vzduch viedol tunelom uprostred stropu a von bol vyvedený vetracími mriežkami po stranách. Priamo na motore bolo hydraulické čerpadlo pre pohon hydromotorov, a to spôsobovalo problémy. Najmä v kopcoch, pretože klimatizácia si brala veľkú časť výkonu i tak relatívne slabého motora.

Kompresorová jednotka bola umiestnená v... Foto: Zdro: Jan Touš, Pavel Zatočil, Věroslav Zatočil
Škoda 706 RTO Climatic - 2021 Kompresorová jednotka bola umiestnená v priestore zadných sedadiel a poháňaná hydromotormi.

Pán Zatočil spomína, že sotva začalo stúpanie, musel včas podradiť aj o dva stupne nižšie, aby autobus kopec vôbec zdolal. Klimatizáciu ovládal samostatný technik z Frigery, ktorý musel byť prítomný pri každej dlhšej ceste. Vodič na ovládanie teploty nemal žiaden vplyv. No i tak sa vraj každých 60 km čosi pokazilo. A i keď všetko fungovalo správne, stále to nebolo ideálne. Zatočil spomína, že kým v zadnej časti kabíny bola vždy zima, vpredu vládlo permanentné teplo od motora. Studený vzduch sa prevalil dopredu len pri prudkom brzdení. Takže aj pri klimatizovanej Škode RTO prišli vhod vetracie okienka. Takto absolvoval pán Zatočil aj spomínaný zájazd zamestnancov Frigery do Juhoslávie.

Autobus sľuboval komfort v horúcom počasí, ale... Foto: Zdro: Jan Touš, Pavel Zatočil, Věroslav Zatočil
Škoda 706 RTO Climatic - 2021 Autobus sľuboval komfort v horúcom počasí, ale v skutočnosti to platilo len o zadnej časti kabíny. Vpredu bolo stále teplo.

Úsmevnou stránkou bolo, ako prezradil Zatočil, že v tuneli klimatizácie sa dal „pašovať“ rôzny tovar, čo bolo v tom čase zakázané. Nezabudnime, že cestou do Juhoslávie museli cestujúci absolvovať množstvo hraničných kontrol. Ale ako spomína Zatočil, colníkom sa rozoberať klimatizáciu nechcelo, napokon, ani netušili, ako na to. Po istom čase išiel autobus na generálnu opravu. Počas nej z neho odstránili všetky súčasti klimatizačného systému, takže sa z neho stala opäť bežná Škoda 706 RTO. Aký bol jej ďalší osud, nie je zatiaľ známe. Zato sa objavili nové fotografie interiéru, ktoré poslal zvolenským autobusovým nadšencom Jan Touš.

Škoda 706 RTO Climatic - 2021
Škoda 706 RTO Climatic - 2021
+6Škoda 706 RTO Climatic - 2021

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #Škoda #Škoda RTO #Škoda 706 RTO
Články podľa značiek