Sen o lacných elektromobiloch sa rozplýva. Batérie dražejú

Rast cien surovín, ktorý ešte umocnila invázia ruských vojsk na Ukrajinu, by mohol zhatiť sen šéfa spoločnosti Tesla Elona Muska aj riaditeľov ďalších automobiliek o cenovo dostupnejších elektromobiloch.

23.03.2022 16:00
Audi Q4 e-tron Concept - 2019 Foto:
Audi Q4 e-tron Concept - 2019
debata (13)
Najdrahšou súčasťou elektromobilu je batéria. A... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron Concept - 2019 Najdrahšou súčasťou elektromobilu je batéria. A tá potrebuje suroviny, ktorých ceny rastú raketovým tempom.

Nárast ceny lítia, niklu a ďalších surovín by mohol spomaliť či dokonca zvrátiť dlhodobý trend poklesu nákladov na batérie, ktoré sú najdrahšou časťou elektromobilov. To by mohlo zabrániť rozšíreniu tejto technológie, upozornil analytik Gregory Miller zo spoločnosti Benchmark Mineral Intelligence. Tento rok by podľa neho mohlo dôjsť k prvému medziročnému nárastu priemernej ceny lítium-iónových batériových článkov. Rastúce ceny surovín môžu spôsobiť, že sa predĺži doba, za ktorú sa vyrovnajú náklady na výrobu áut so spaľovacím motorom a náklady na výrobu elektromobilov, upozornil analytik. Rusko produkuje približne sedem percent svetovej ťažby niklu. Je tiež veľkým dodávateľom hliníka a paládia.

Mercedes-Benz EQS - výroba 2021 Čítajte viac Pozrite sa, ako ‘brutálne‘ môže vojna na Ukrajine zdražiť elektromobily!

Konflikt na Ukrajine prispel tomu, že ceny niklu vystúpili na jedenásťročné maximum. A to pre obavy, že by mohli byť narušené dodávky z Ruska, ktoré je popredným producentom tohto kovu. Ceny lítia tiež vzrástli, od začiatku roka sa viac ako zdvojnásobili, pretože ponuka nestačí pokryť rastúci dopyt. V januári sa v Spojených štátoch predával priemerný elektromobil takmer za 63-tisíc dolárov, čo je asi o 35 percent viac ako celkový priemer všetkých vozidiel, ktorý presahuje 46-tisíc dolárov. Hoci sa teraz spotrebitelia menej obávajú možnosti, že zostanú na krajnici bez energie, hlavným dôvodom, prečo si elektromobil nechcú zaobstarať, zostáva podľa prieskumu spoločnosti Cox práve ich cena.

MG - modely pre Slovensko Čítajte viac MG: Ďalšia čínska značka má ‘zálusk‘ na Slovensko. Technikou prekvapí

„Čokoľvek, čo zvýši náklady, bude brániť prijatiu elektromobilov,“ uviedla analytička spoločnosti Cox Michelle Krebsová. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) vlani tvorili elektromobily asi deväť percent z celosvetového predaja áut. Poradenská spoločnosť AlixPartners očakáva, že do roku 2030 dosiahne tento podiel asi 24 percent. Viac ako polovica spotrebiteľov nie je ochotná zaplatiť o 500 dolárov (455 eur) navyše pri obstaraní elektromobilu, a to aj napriek nižším prevádzkovým nákladom, vyplýva zo štúdie spoločnosti OC&C Global Speedometer z roku 2021 o spotre­biteľoch z USA, Číny a ďalších krajín. Výrobcovia elektromobilov sa preto zatiaľ sústreďujú na bohatších klientov. Ak budú chcieť prilákať bežných spotrebiteľov, môže to byť pre nich problém, uviedla agentúra Reuters.

Ford Čítajte viac Potvrdené! Ford pre elektromobily vytvorí samostatnú značku

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #ceny áut #ceny surovín
Články podľa značiek