Nemci chcú zakázať fajčenie v aute. Pokuta bude astronomická

Fajčenie je dnes zakázané prakticky vo všetkých verejných priestoroch. Zato autá ostávajú stále fajčiarskym rajom. Nemci s tým chcú skoncovať. Nie sú prví.

23.03.2022 14:00
debata (3)
Fajčenie za volantom neprospieva bezpečnosti... Foto: Road safety
Fajčenie za volantom Fajčenie za volantom neprospieva bezpečnosti ani zdraviu. Cigareta v ruke odpútava pozornosť a koncentrácia znečistenia vzduchu je v kabíne päťkrát vyššia ako v zafajčenom bare.

Je to paradox. Miest, kde si môžete zapáliť cigaretu, neustále ubúda, ale vo svojom aute si zapáliť stále môžete. Pritom je za volantom zakázané používať napríklad mobil a iné zariadenia, ktoré odpútavajú vašu pozornosť od premávky. Cigareta, ktorú držíte v ruke, nie. Pritom už z áut dávno vymizli kedysi bežné popolníky aj zapaľovače. Fajčenie v aute teda nie je zakázané. Platí to aj u nás. Zákon o cestnej premávke fajčenie vôbec nespomína, takže čo nie je zakázané, je dovolené. Striktný zákaz fajčenia sa týka iba motorkárov a ich spolujazdcov.

Parkovanie Čítajte viac Striktný zákaz parkovania na chodníkoch sa odkladá

Asi neprekvapí, že niektoré krajiny chcú fajčenie v aute zakázať. Platí to aj o Nemecku. To sa pokúša už po druhýkrát skoncovať s týmto zlozvykom vodičov ale aj členov posádky. A hriešnikov nemieni šetriť. V spolkových krajinách Bundesrat, Severné Porýnie-Vestfálsko, Brémy, Hamburg, Dolné Sasko a Šlezvicko-Holštajnsko iniciovali zmenu na doplnenie odsekov 1, 2 a 5 Spolkového zákona o ochrane nefajčiarov (BNachrSchG) s tým, že v určitých prípadoch by malo byť fajčenie v aute úplne zakázané. Pokuty majú byť naozaj astronomické – od 500 až po 3 000 eur.

Zaujímavé ale je, že zakročiť proti fajčeniu nechcú predkladatelia zmien kvôli bezpečnosti, čo by malo logiku, ale len z dôvodu ochrany nefajčiarov. Aby sa teda nestávalo, že vodič alebo ktosi iný si zapáli cigaretu v aute v prítomnosti detí či tehotných žien. Nepomôže ani otvorené okno či panoramatická strecha. Právna úprava však počíta s tým, že fajčenie by bolo naďalej povolené v kabrioletoch s otvorenou strechou. Fajčenie v uzavretom aute má byť totiž mimoriadne škodlivé. Merania nemeckého Centra pre výskum rakoviny (DKFZ) ukázali, že úroveň znečistenia v zadymenom aute je asi päťkrát vyššia ako v bare.

Rolls-Royce - Rusko Čítajte viac Putin uväznil dovezené autá v Rusku. Nesmú ich vyviezť

Podľa odhadov DKFZ je v súčasnosti tabakovému dymu v Nemecku vystavený približne milión mladistvých v autách. Návrh zákona Spolkovej rady bude teraz postúpený Spolkovému snemu, ktorý rozhodne, či návrh prijme. Ak by právna úprava prešla, Nemecko by sa zaradilo k niektorým krajinám, kde je fajčenie v aute už zakázané. Napríklad vo Veľkej Británii, Holandsku, Francúzsku alebo na Malte si v aute už nezapálite. Inak vás čaká mastná pokuta. Väčšiu logiku by ale dávalo postaviť fajčenie v aute na roveň telefonovania za volantom alebo písania SMS.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #fajčenie #auto #tabak #zákaz fajčenia
Články podľa značiek