Zomrel "otec driftovania", legendárny Japonec Kunimitsu Takahaši

Takahaši pomohol presláviť Nissan GT-R a bol prvým pretekárom, využívajúcim techniku driftovania počas ostrých jázd. Jazdil na motorkách, okruhových autách a aj formuliach.

27.03.2022 18:00
27612082 n
Kunimitsu Takahaši bol najprv špičkovým motocyklovým jazdcom. Až po vážnej nehode presedlal na autá.
debata (2)

Kunimitsu Takahaši (Kunimitsu Takahashi) je všeobecne pokladaný za „otca driftovania“, bol prvým pretekárom, ktorý opustil čistú stopu, aby priamo počas pretekov začal predvádzať divácky oveľa atraktívnejšiu jazdu „dverami napred“.

Získal si tým obrovskú popularitu, ešte viac umocnenú jeho džentlmenským prístupom a priateľským vystupovaním. V roku 1977 napríklad v pretekoch All Japan F2000 zastavil pri havarovanom aute kolegu, aby mu pomohol, čím stratil suverénne prvé miesto (po predčasnom ukončení závodu mu bolo opäť priznané).

Narodil sa 29. januára 1940. K pretekaniu inklinoval už od útleho veku, v skutočných pretekoch debutoval vo veku 18 rokov – avšak vtedy ešte „v jednej stope“ na motocyklových pretekoch All-Japan Clubman Race. Už vo veku 20 rokov bol pokladaný za vychádzajúcu hviezdu japonského motocyklového športu a vyhrával jedny preteky za druhými.

Len pre zaujímavosť – svoje posledné preteky vyhral v roku 1999 vo veku 59 rokov. Za celý svoj život zvíťazil v rôznych pretekoch motoriek, okruhových áut a formulí 71 krát, na štart sa pritom postavil 498 krát.

Niet sa čo diviť, že pomerne skoro padol do oka aj vyhľadávačom talentov z Hondy, kde sa stal testovacím jazdcom a pretekárom. Spolu so silnou značkou sa mu otvorili dvere aj na profesionálne európske okruhy – a to v čase, keď v Japonsku nebol žiadny. Veľmi rýchlo sa stal aj medzinárodnou hviezdou a víťazil na jednom európskom okruhu za druhým.

Jeho motocyklovú kariéru však v roku 1962, teda keď mal ešte len 22 rokov, ukončila vážna nehoda na pretekoch Isle of Man TT po ktorej skončil v bezvedomí a musel doslova bojovať o život. Od pretekania ho to však neodradilo, práve naopak. Presadol si za volant továrenských špeciálov a s obrovskou chuťou začal pretekať v nich.

Dve drifterské legendy: Kunimitsu Takahashi a...
Kunimitsu Takahashi a Nissan Skyline GTR
+5Kunimitsu Takahashi a Nissan Skyline GTR

A keďže patril k prirodzeným supertalentom, akých sa za storočie narodí len pár, veľmi rýchlo sa zaradil k širšej svetovej špičke. Začal v automobilke Prince Motor Company, pretože chcel byť za volantom špeciálu R380.

V roku 1975 sa presadil v japonskej sérii Formule 2000 a o dva roky neskôr pretekal aj s Formulou 1. V rokoch 1985 až 1987 získal tri po sebe idúce tituly v sérii All-Japan Sports Prototype na Porsche 962 a v roku 1989 si víťazstvo zopakoval. Celkovo osemkrát sa zúčastnil aj legendárnej 24-hodinovky v Le Mans.

"Kuni-san“, ako znela jeho prezývka, sa najviac preslávil, keď pretekal s pôvodným Nissanom Skyline GT-R. Spolu s Mito Kitanom a Motoharu Kurosawou dominovali v pretekoch cestovných vozidiel. Práve oni preslávili Nissan GT-R. V marci 1972 Takahaši vyhral preteky série Fuji Grand Champion a pre slávnu „Hakosuku“, ako sa tomuto autu hovorilo, získal 50. víťazstvo v priebehu troch rokov.

7208093 Čítajte viac Nissan GT-R T-spec: Limitovaná edícia superšportu pripomína slávu predkov

Práve v tomto čase sa preslávil svojim jazdným štýlom, keď začal opúšťať „čistú stopu“ a prechádzal zákrutami stále častejšie divácky atraktívnymi driftami, pričom sa stal vôbec prvým pretekárom, ktorý túto techniku využíval priamo v pretekoch. Práve Takahaši inšpiroval aj slávneho „kráľa driftu“, Japonca Keiči Tsuchiyu, autora legendárnej „Drift Bible“, obaja spolu nejaký čas aj pretekali.

Takahaši prestal pretekať v roku 1999, avšak len preto, aby sa mohol naplno manažérsky venovať svojmu vlastnému závodnému tímu, ktorý založil už v roku 1994 a prvých 5 rokov v ňom plnil aj úlohu jazdca. V jeho tíme neskôr pretekala aj neskoršia legenda F1 Jenson Button. Ten mu dopomohol v roku 2018 k víťazstvu v seriáli pretekov GT1.

Kunimitsu Takahaši zomrel 16. marca 2022 na rakovinu lymfatického systému. Dožil sa 82 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kunimitsu Takahashi #Keiichi Tsuchiya #Takahaši #driftovanie #otec driftovania #drifter
Články podľa značiek