Video: Prešli sme nový cyklomost vo Vysokej pri Morave. V sobotu ho otvorili!

Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Marchegg od soboty sprístupnili pre verejnosť. Je v predbežnom užívaní. Slávnostné otvorenie sa uskutoční až 7. mája.

25.03.2022 18:00 , aktualizované: 26.03.2022 12:58
cyklomost7 Foto:
Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový.
debata (3)

„Prepojíme medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou národnou cyklotrasou Kamp-Thaya-March. Cyklomost zároveň podporí cezhraničnú spoluprácu, regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cykloturistiky,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. V apríli bude most znovu na dva týždne uzavretý, aby mohla byť dokončená finálna vrstva vozovky spolu s trvalým dopravným značením. „Realizácia finálnej vrstvy vozovky je podmienená prípustnými teplotami,“ priblížila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Historické záznamy spomínajú most cez rieku Morava pri obci Marchegg už v 13. storočí a trajekt bol naposledy v prevádzke do roku 1918. Spojenie Rakúska s obcou Vysoká pri Morave sa tak obnoví po vyše sto rokoch. Konkrétne most prepojí prepojí medzinárodnú cyklotrasu Eurovelo 13 s rakúskou národnou cyklotrasou Kamp-Thaya-March.

Viac nám o ňom a o tom, ako vlastne vznikal povedal priamo na mieste riaditeľ Odboru komunikácie a propagácie Bratislavského samosprávneho kraja a priaznivec cyklistiky Michal Feik:

Video

Cyklomost VysoMarch je druhý, ktorý Bratislavská župa vybudovala v spolupráci s rakúskou stranou. Celkové náklady na projekt sú spolu vyše 5 miliónov eur (s DPH). Projekt je financovaný z Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Rakúsko. Bratislavská župa prispela sumou vyše 2 milióny eur.

Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a...
Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a...
+5Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a...

Zároveň s nami si ešte neotvorený most osobne prišiel pozrieť aj národný cyklokordinátor Peter Klučka – ako inak, na bicykli. Využili sme príležitosť a oboch sme sa spýtali aj na budúcnosť cyklodopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji. Čo sa pre cyklistov ešte pripravuje, si môžete pozrieť v nasledujúcom vi­deu:

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BSK #cyklomost #VysoMarch #most pre cyklistov #Vysoká pri Morave
Články podľa značiek