Rolls-Royce: Wraith a Dawn sa lúčia. Nahradí ich elektrický Spectre

Dva najemotívnejšie modely britskej aristokratickej značky sa onedlho stanú minulosťou. Nahradí ich „Prízrak“ novej elektrickej doby.

30.03.2022 14:00
Rolls-Royce Wraith a Dawn 1 Foto:
Kupé Wraith aj z neho odvodený kabriolet Dawn stoja na základoch BMW radu 7 z roku 2008.
debata

Rolls-Royce nepatril medzi priekopníkov elektromobility. Hoci je súčasťou skupiny BMW, trval na tom, že jeho zákazníci sú konzervatívnejší a nebudú súhlasiť so zmenou pohonu, keby to znamenalo ústup z kvality a komfortu, ktorý im vedeli ponúknuť modely poháňané spaľovacími motormi.

Lenže európske aj svetové trendy medzi luxusnými značkami jednoznačne smerujú k ekologickejším spôsobom prepravy, a tak ani Rolls-Royce nemohol ostať pozadu. Navyše vývoj na poli akumulátorov a pohodlia nabíjania dospel do štádia, keď je prijateľné považovať elektrickú luxusnú limuzínu za plnohodnotný automobil.

spectre Čítajte aj Rolls-Royce vzdal boj s tichom. Trochu hluku vraj nezaškodí

Dokonca sa tým pre Rolls-Royce otvárajú nové možnosti na zvýšenie už aj tak neuveriteľného komfortu na palube. Elektromotory sú vo svojej podstate tiché, a preto Briti už pri predstavení prvých skíc nového elektrického modelu deklarovali, že pôjde o najtichšie auto na svete.

Aktuálne objednané kusy modelov Wraith a Dawn... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Wraith a Dawn Aktuálne objednané kusy modelov Wraith a Dawn sa budú ešte vyrábať do roku 2023.

Poznáme už aj jeho názov – Spectre. Jeho príchod však súvisí aj s koncom inej éry. Automobilka z Goodwoodu prestala prijímať objednávky na modely Wraith a Dawn. Aktuálne objednané kusy sa budú ešte vyrábať do roku 2023, ale potom sa ich kariéra definitívne skončí. Priamych nástupcov nedostanú a ich miesto zastúpi práve spomínaný model Spectre.

Rolls-Royce Ghost (2021) Čítajte aj Rolls-Royce Ghost: Kráľ purizmu sa predviedol v Bratislave

Ide o pochopiteľný krok, lebo kupé Wraith aj z neho odvodený kabriolet Dawn stoja na základoch BMW radu 7, ktoré prišlo na trh v roku 2008. Investovať do novej generácie dvoch modelov zameraných na emócie sa jednoducho automobilke neoplatí. Momentálne doba praje SUV a model Cullinan sa o odbyt báť nemusí. Okrem toho vlajková loď Phantom a menší Ghost stále reprezentujú tradíciu v portfóliu značky.

Kto by pochyboval, že Spectre neposkytne také vzrušenie z jazdy ako Wraith alebo Dawn, mal by vedieť, že nový elektromobil by mal využívať techniku z modelu BMW iX M60. To znamená výkon 449 kW (610 k) a krútiaci moment 1 100 Nm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Dawn #Rolls-Royce Wraith #Rolls-Royce Spectre
Články podľa značiek