Audi prinesie do áut virtuálnu zábavu. Oslovilo Disney

Systém Audi Holoride má preniesť posádku do minulosti či budúcnosti. Samozrejme, len tú na zadných sedadlách.

29.03.2022 14:00
debata
Technológia Holoride synchronizuje virtuálnu... Foto: Audi
Audi - virtuálna realita Holoride 2022 Technológia Holoride synchronizuje virtuálnu realitu s aktuálnymi pohybmi auta. Tým vytvára hlboké prepojenie medzi vozidlom a fiktívnymi svetmi.

Autá nás dnes zabávajú. Sú na to vyzbrojené modernými infotainmentmi. Môžeme v nich počúvať dokonale reprodukovanú hudbu, streamovať filmy alebo sa hrať počítačové hry. Audi chce však ísť ešte ďalej. Predstavuje systém Holoride, ktorý vyvíja spolu s rovnomenným mníchovským startupom. Ten spája virtuálnu a rozšírenú realitu. Posádke na zadných sedadlách umožní preniesť sa do úplne iného prostredia, a to pomocou virtuálnych okuliarov.

Samozrejme, na tom by nebolo nič zvláštne. Na podobnom princípe s 3D okuliarmi funguje množstvo počítačových hier, lenže Audi prepojilo Holoride priamo so softvérom jeho modelov. „Zobrali sme relevantné dátové body, ako je poloha, rýchlosť, riadenie, zrýchlenie a brzdenie, a priradili sme ich k umelým prostrediam. Vytvorili sme tak nielen dokonale synchronizovanú cestu virtuálnymi svetmi, ale aj niečo radikálne nové, čo zabáva cestujúcich na zadných sedadlách nevídaným spôsobom,“ hovorí Nils Wollny, šéf Holoride.

Audi e-tron GT quattro - 2022 Čítajte viac Audi pracuje na menšom e-trone GT. Bude to nové TT?

O čo ide? V okuliaroch sa vám začnú zobrazovať rôzne prostredia. Môžete letieť kozmickou loďou vo vesmíre alebo na dinosaurovi, alebo sa preháňať konským záprahom v historických mestách a v čarovnej prírode. Všetko je potom zladené s pohybmi auta. Keď auto zastaví na priechode pre chodcov v reálnom svete, vozidlo zastaví aj vo virtuálnej realite. S každou zákrutou na ceste, s každým zrýchlením a každým použitím bŕzd sa formuje zážitok z virtuálnej reality. Tieto rozprávkové svety vytvorilo Audi priamo s odborníkmi Disney.

„Keď nám Audi zavolalo s týmto nápadom, boli sme nadšení z možnosti priviesť naše postavy a príbehy k životu v prostredí auta,“ hovorí Mike Goslin, viceprezident Disney Games and Interactive Experiences. Štúdia so 44 dobrovoľníkmi ukázala, že jazdy s týmto celkom novým „levelom“ zábavy vyvolali mimoriadne silné ponorenie do virtuálneho sveta. „Ste úplne pohltení, stávate sa toho súčasťou,“ opisoval svoj zážitok s Holoride v Audi jeden z účastníkov štúdie.

Približne 40-minútová virtuálna cesta časom s... Foto: Audi
Audi - virtuálna realita Holoride 2022 Približne 40-minútová virtuálna cesta časom s 3D okuliarmi začína v roku 1762. Preniesť vás však môže aj do vesmíru.

Pritom má Holoride ešte jedu výhodu. Vedľajším bonusom je potláčanie kinetózy, teda nevoľnosti, ktorou trpia niektorí cestujúci, keď v aute čítajú alebo sledujú videá. Počas testovania sa ukázalo, že im nebolo zle. Podľa Audi to môže byť tým, že telo vníma pohľad do knihy alebo smartfónu ako rozpor s dynamickými pohybmi auta. Na druhej strane s Holoridom sú pohyby vo virtuálnom svete dokonale synchronizované s pohybmi auta. Automobilka hovorí o „elastickom obsahu“.

Audi A6 Avant e-tron Concept - 2022 Čítajte viac Audi A6 Avant e-tron: Tento koncept pôjde do výroby. Na jedno nabitie dá 700 km

Podmienkou fungovania je, aby boli modely Audi vybavené najnovšou verziou softvéru MIB 3, ktorá podporuje bezdrôtové pripojenie pomocou Bluetooth Low Energy. Ak pôjde všetko podľa plánu, mal by byť systém Holoride k dispozícii v modeloch Audi A4, A5, A6, A7, A8, Q5, Q7, Q8, e-tron a e-tron GT quattro v júni. Najprv pre záujemcov v Nemecku, vo Veľkej Británii a v USA. Nasledovať budú Japonsko, Kanada a Čína. O cene za tento druh zábavy sa zatiaľ Audi nezmienilo.

Audi - virtuálna realita Holoride  2022
Audi - virtuálna realita Holoride  2022
+3Audi - virtuálna realita Holoride  2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #infotainment
Články podľa značiek