Ford prezradil elektrickú stratégiu. Do roku 2024 predstaví v Európe sedem noviniek

Ford nedávno vytvoril samostatnú elektrickú divíziu Model e. To preto, aby v elektrifikácii napredoval tempom startupov. Výsledkom má byť sedem nových elektromobilov do roku 2024. A už o dva roky neskôr plánuje predávať na starom kontinente 600 000 čisto elektrických áut.

04.04.2022 12:00
debata
Ford bude už v roku 2026 predávať v Európe 600... Foto: Ford
Ford - elektrická stratégia 2022 Ford bude už v roku 2026 predávať v Európe 600 000 elektromobilov. O dva roky spoznáme sedem nových, z toho tri osobné.

Nová divízia Ford Model e bude zodpovedať za vývoj a výrobu elektromobilov. Bude mať čo robiť, pretože ambície Fordu sú na tomto poli naozaj veľkolepé. Do roku 2026 chce na celom svete predávať dva milióny elektrických áut ročne, z toho na Európu pripadá 600 000. Okrem elektrického Mustanga Mach-E a E-Transitu má v priebehu dvoch rokov pribudnúť v elektrickom portfóliu sedem nováčikov – tri osobné a tri úžitkové. Ako prvý príde v budúcom roku elektrický crossover strednej triedy, ktorý bude schádzať z liniek závodu v Kolíne nad Rýnom.

Ford Čítajte viac Potvrdené! Ford pre elektromobily vytvorí samostatnú značku

V roku 2024 pribudne na tých istých linkách ďalší športový crossover. No a v tom istom roku sa stretneme aj s čisto elektrickou verziou Pumy vyrábanou v rumunskom Craiove. Na elektromobily sa premenia v budúcom roku aj úžitkové modely Transit Custom a Tourneo Custom. V roku 2024 ich doplnia Transit Courier a Tourneo Courier. Nové elektromobily znamenajú podstatné zvýšenie kapacity závodu v Kolíne nad Rýnom, až na 1,2 milióna kusov do roku 2028. Investícia vo výške dvoch miliárd dolárov zahŕňa aj nový závod na výrobu batérií, ktorý Ford spustí v roku 2024.

Ford Ranger Raptor - 2023 Čítajte viac Ford Ranger Raptor: Surová sila z USA dorazí aj do Európy

Tento by sa mal nachádzať v blízkosti tureckej Ankary a jeho ročná kapacita má byť 30 až 45 GWh. Zmeny čaká aj rumunský závod v Craiove, kde bude umiestnená okrem výroby elektrickej Pumy aj produkcia Transitu a Tournea. Nové osobné elektromobily budú pravdepodobne postavené na platforme MEB koncernu VW, čo vyplýva z ich vzájomnej dohody. Ide o unifikovanú architektúru, ktorú už dobre poznáme napríklad z VW ID.3, ID.4, Škody Enyaq, Seatu Born a Audi Q4 e-tron.

Takto so Ford predstavuje elektrifikáciu v najbližších ro­koch

Ford - elektrická stratégia 2022 Foto: Ford
Ford - elektrická stratégia 2022 Ford - elektrická stratégia 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #elektromobily
Články podľa značiek