Peugeot 308 ‘losí’ test zvládol. Na predchodcu však nemá

Francúzska novinka prináša do segmentu C odvážny dizajn evokujúci športové jazdné ambície. Tie závisia od niekoľkých faktorov, ktoré možno otestovať pri vyhýbacom manévri. Dobrou správou je, že nový hatchback neprepadol, no oproti predchádzajúcej generácii sa zhoršil.

04.04.2022 16:00
Peugeot 308 losi test Foto:
Plug-in hybridný Peugeot 308 dokázal vyhýbací manéver zvládnuť len v rýchlosti 72 km/h.
debata (1)

Španielsky youtubový kanál km77 sa dlhodobo venuje testovaniu jazdných vlastností automobilov. Ich hlavnou oblasťou je skúška vyhýbacieho manévru, ktorá sa preslávila vo Švédsku, a preto sa pre ňu vžilo aj označenie losí test. Ako napovedá názov kanála, za bezpečnú referenčnú rýchlosť sa pokladá 77 km/h. Keď sa dokáže vozidlo vyhnúť prekážke a vrátiť sa do pôvodné jazdného pruhu v tejto rýchlosti, možno jeho ovládateľnosť a stabilitu považovať za bezpečné.

Peugeot 308 SW - 2021 Čítajte aj Peugeot 308 SW: Nové kombi má menší kufor, ale až dva hybridy

V súčasnosti sa však automobiloví výrobcovia rozhodli ustúpiť od nárokov na túto oblasť a už len málo nových áut dokáže zvládnuť test spomínanou rýchlosťou, či dokonca rýchlejšie. Úspechom je už aj rýchlosť nad 70 km/h. Smutné na tom je, že kým technický pokrok napreduje míľovými krokmi, v schopnosti vyhnúť sa prekážke sa vraciame na začiatok storočia. Keďže spomínaná skúška nie je štandardnou súčasťou európskych crashtestov Euro NCAP alebo testov amerického inštitútu IIHS, automobilky šetria a autám jazdnú stabilitu nezlepšujú.

Platí to aj o Peugeote 308, ktorý dokázal vyhýbací manéver spoľahlivo uskutočniť len v rýchlosti 72 km/h. Pre férovosť treba dodať, že išlo o plug-in hybrid, ktorý si nosí záťaž v podobe vysokonapäťového akumulátora, no to nesmie byť poľahčujúca okolnosť z hľadiska bezpečnosti. Predchádzajúca generácia „tristoosmičky“ z roku 2017 to dokázala až v rýchlosti 82 km/h.

Peugeot 308 - 2021 Čítajte aj Peugeot 308: Elektromobil vylúčený nie je. Použije techniku dodávok

Zaujímavosťou najnovšieho testu bolo, že pri pokusoch o vyhnutie sa kužeľom, v aute prestal fungovať stabilizačný systém ESP a riadenie nepracovalo správne, pričom na displeji sa zobrazilo varovanie o poruche a výzva na zastavenie vozidla. Keď sa to zopakovalo druhý raz, testovací tím použil záložné vozidlo, ktoré malo rovnakú špecifikáciu, aby mohli test dokončiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #Peugeot 308 #Losí test
Články podľa značiek