Video: Preleťte sa novou gigafactory Tesly v Berlíne. Ľudí v nej takmer niet

V továrni neďaleko Berlína bola výroba zahájená pred pár dňami. Do konca tohto roku by sa tam týždenná produkcia mala vyšplhať na 5 000 áut.

04.04.2022 20:00
gigafactory berlin Foto:
Berlínska gigafactory by mala vyrábať ročne pol milióna áut.
debata (1)

Iba pred niekoľkými dňami bola po mnohých peripetiách a opakovaných odkladoch „podmienečne“ spustená výroba elektrických áut v prvej európskej gigafactory Tesly. Pri tej príležitosti Elon Musk osobne odovzdal prvých 30 kusov vyrobených áut Model Y ich novým majiteľom. A neodpustil si pritom menšiu show s ohňostrojom, pri ktorej aj sám zatancoval.

Pokiaľ ide o výrobu v tejto hypermodernej továrni, tak plánovaná ročná produkcia je na úrovni pol milióna kusov. Elon Musk však upozornil, že bude trvať niekoľko rokov, kým bude toto číslo dosiahnuté.

Z hľadiska nábehu výroby Tesla očakáva, že zmontuje v prvom mesiaci asi 2 000 áut, po šiestich týždňoch sa ich počet zvýši na 1 000 týždenne a potom do konca roku 2022 na 5 000 áut za týždeň.

Takto to v novej fabrike vyzerá po spustení produkcie:

Ako sa berlínska gigafactory stavala

  • 12. novembra 2019 generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk na odovzdávaní cien Das Goldene Lenkrad, ktoré sa konalo v Berlíne, oficiálne oznámil, že pre závod Gigafactory 4 bola vybraná lokalita neďaleko Berlína. Tá bola pôvodne plánovaná ako miesto pre automobilku BMW, mníchovská značka ju však napokon postavila v Sasku. Musk tiež oznámil založenie nového dizajnového a vývojového centra v Berlíne.
  • Začiatok výstavby bol naplánovaný na začiatok roku 2020 s navrhovaným začiatkom výroby koncom roka 2021. Začali zároveň protesty ekológov proti stavbe. Týkali sa nadmerného odlesňovania a spotreby vody.
  • 26. januára 2020 bolo zneškodnených riadeným výbuchom sedem bômb, ktoré sa v lokalite našli pri úprave priestoru pre stavbu.
  • Do februára 2020 boli súdnou cestou vyriešené žaloby environmentalistov, blokujúce výstavbu.
  • Stavebné práce sa začali v máji 2020.
  • 9. októbra 2021 Tesla usporiadala veľtrh Gigafactory Berlín-Brandenburg County Fair, kam pozvala 9000 hostí na prehliadku nedokončenej továrne.
  • V marci 2022 udelila vláda Brandenburska po mnohých odkladoch konečné environmentálne schválenie, umožňujúce kolaudáciu. Je však podmienečné a Tesla musí vyriešiť otázky, spojené s veľkým čerpaním podzemnej vody v lokalite.
  • Dňa 22. marca 2022 bola Giga Berlín oficiálne otvorená. Akciu sprevádzala menšia demonštrácia ekologických aktivistov, tvrdiacich, že továreň predstavuje pre okolité prostredie enormnú záťaž.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Gigafactory Berlín #Giga Berlín
Články podľa značiek