Jeep Wrangler Magneto 20: Elektrický koncept pripomenie výročie Rubiconu

Prípravy na pravidelný zraz Easter Jeep Safari v nehostinnom Utahu vrcholia. Ani tentoraz nebudú chýbať koncepty. A medzi nimi ďalší elektrický Wrangler. Naznačuje to prvá oficiálna skica.

04.04.2022 18:00
debata
Toto je zatiaľ jediná skica elektrického... Foto: Jeep
Jeep Wrangler Magneto 20 - skica 2022 Toto je zatiaľ jediná skica elektrického konceptu Jeep Wrangler Magneto 20. Ak bude vychádzať z toho vlaňajšieho, mal by ho poháňať elektromotor s výkonom 213 kW a krútiacim momentom 370 Nm.

Jeep je zlatým vajcom americkej časti koncernu Stellantis. A svoju budúcnosť nenecháva na náhodu. Intenzívne pracuje na rozširovaní ponuky a v súčasnosti aj na elektrifikácii. Plug-in hybridné modely s označením 4×e sú napokon už realitou. Batérie pomáhajú v menších modeloch Renegade a Compass, ale aj v novom luxusnom Grand Cherokee. Prvým čistým elektromobilom by sa mal stať Jeep Junior, o ktorom sa zmienil šéf Stellantisu Carlos Tavares na nedávanej prezentácii koncernovej stratégie Dare Forward. A to už budúci rok.

Jeep Junior Čítajte viac Jeep ukázal prvý elektrický model. Bude veľmi ‘francúzsky‘

Junior sa postaví pod najmenší Renegade a využije platformu e-CMP známu z Peugeotu e-2008, Citroënu ë-C4 či Opelu Mokka-e. Lenže do módy prichádzajú aj elektrické off-roady či pikapy. Spomeňme Ford F-150 Lighting, Rivian R1T či Hummer EV. Tu však Jeep zatiaľ zástupcu nemá, no ako naznačila vlaňajšia premiéra Wrangleru Magneto na stretnutí Easter Jeep Safari v Moab, už sa na tom pracuje. No a na Veľkú noc sa Magneto ukáže po druhýkrát. Aj tento rok totiž Utahu privíta priaznivcov značky.

Jeep Wrangler Magneto Concept - 2021
Jeep Wrangler Magneto Concept - 2021
+4Jeep Wrangler Magneto Concept - 2021

O novom koncepte Magneto síce zatiaľ Jeep nič neprezradil, ale v jeho názve pribudla číslovka 20. Čo znamená, nie je známe, no ponúka sa 20. výročie Wrangleru Rubicon, teda drsnejšej verzie Wrangleru určenej pre ťažký terén. Túto teóriu podporuje aj fakt, že tá istá číslovka sa objavuje aj na ďalšom koncepte Wrangleru, ktorý z Rubiconu priamo vychádza. Kým však ten môže byť v podstate limitovanou výročnou edíciou, Magneto môže prísť so zlepšenou elektrickou technológiou.

Jeep Wrangler Magneto Concept - 2021 Čítajte viac Jeep Magneto: Prvý elektrický Wrangler tají to najpodstatnejšie

Vlani predstavený koncept bol totiž len pomerne jednoduchou konverziou Wranglera, kde spaľovací motor nahradil elektromotor s výkonom 213 kW a krútiacim moment 370 Nm. Všetko ostatné ostalo pôvodné, teda aj 6-stupňová manuálna prevodovka a kompletný mechanický rozvod oboch náprav. Batéria s kapacitou 70 kWh nesľubovala práve najlepší dojazd tohto nefalšovaného antiaerodynamického off-roadu, nehovoriac o dojazde kdesi v prírode. Uvidíme, či na technológii Jeep v priebehu roka zapracoval a či sa s elektrickým Wranglerom nakoniec stretneme aj v sériovej výrobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Jeep Wrangler #Jeep #Jeep Wrangler Magneto
Články podľa značiek