Škoda pozná nového šéfa. Pracoval aj pre Porsche!

To, že Škoda prichádza v krátkej dobe o ďalšieho šéfa, sme vedeli už od decembra. Meno nástupcu bolo však veľkou neznámou. Teraz koncern VW oznámil, že do čela predstavenstva mladoboleslavskej automobilka sa od 1. júla postaví doterajší šéf predaja a marketingu značky VW Klaus Zellmer. Predtým pracoval 23 rokov pre Porsche. Jeho menovanie je súčasťou väčších personálnych rošád v koncerne VW.

04.04.2022 14:00
debata
Novým šéfom Škody bude Klaus Zellmer, dlhoročný... Foto: Škoda-Auto
Škoda - predseda predstavenstva Klaus Zellmer Novým šéfom Škody bude Klaus Zellmer, dlhoročný manažér Porsche. V posledných dvoch rokoch pôsobil ako šéf predaja a marketingu značky Volkswagen.

Vlani v decembri koncern VW oznámil, že šéf Škody Thomasa Schäfer skončí vo funkcii šéfa Škody. Bolo to pomerne veľké prekvapenie, pretože tento post obsadil Schäfer len v auguste 2020. Do Škody prišiel z pozície riaditeľa juhoafrického zastúpenia Volkswagenu s pôsobnosťou pre celý subsaharský región. V Škode sa pravdepodobne osvedčil, pretože smeruje na nový vyšší post. Od 1. júla sa stane šéfom značky Volkswagen a zároveň šéfom divízie objemových značiek koncernu VW. Meno jeho nástupcu bolo však veľkou neznámou. Podľa Automobilwoche bolo v hre deväť kandidátov, neskôr sa výber zúžil na dvoch a teraz poznáme víťaza.

Od júla bude Škodu riadiť Klaus Zellmer, ktorý pôsobil posledné dva roky ako šéf predaja a marketingu značky VW. Vo funkcii sa teda tiež dlho neohrial. Jeho manažérska kariéra spojená s nemeckým koncernom je ale podstatne dlhšia. Pred Volkswagenom pôsobil celých 23 rokov v Porsche, vrátane funkcie šéfa severoamerickej divízie. Zellmer bude pokračovať v trende, ktorý nastolil Schäfer. Jeho úlohou bude teda viesť Škodu tak, aby sa príliš „neprekrývala“ so Seatom a Volkswagenom.

Škoda - nový dizajnový štýl Modern Solid Čítajte viac Škoda mení dizajn. Za Kabaňom dá bodku Modern Solid

Zellmer pritom nie je prvým bývalým manažérom Porsche, ktorý bol poverený vedením Škody. Bol ním aj Bernhard Maier, bývalý šéf globálneho predaja a marketingu Porsche, ktorý sa v rokoch 2015 až 2020 ujal vedenia českej automobilky a ktorý bol jedným z jej najúspešnejších šéfov. Pod Maierovou taktovkou Škoda doslova prekvitala. Až tak, že to robilo problémy značke VW. Práve spory vo Wolfsburgu mali viesť k jeho nečakanému odchodu v roku 2020. Schäfer bol koncernovej stratégii, ktorá chce urobiť zo Škody lacnejšiu značku, naklonený viac.

A teraz bude mať k tomu ešte väčšiu príležitosť, pretože ako šéf celej divízie mainstreamových značiek, môže profilovať Škodu, Seat aj VW tak, aby si nekonkurovali a na druhej strane využívali maximum synergií. Jeho bodkou za pôsobením v Škode má byť podpora, aby koncern VW vybudoval jeden zo svojich šiestich plánovaných závodov na výrobu batérií v Českej republike. Má to byť doslova jeho darček na rozlúčku. Pre úplnosť dodajme, že Schäfer nahradí vo funkcii Ralfa Brandstaettera, ktorý v auguste prevezme riadenie čínskych operácií koncernu VW.

Thomas Schafer Čítajte viac Škoda prichádza o ďalšieho šéfa. Len po roku a pol

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Bernhard Maier #Thomas Schäfer #Klaus Zellmer
Články podľa značiek